Турската национална телевизия снима филм в Кърджали

Корай Полат

Eкип на Турската национална телевизия заснема две ленти в Кърджали. Режисьор на продукцията е Корай Полат.Те ще бъдат излъчени по  едно от най-гледаните публицистични предавания по ТРТ Аваз –„Балкански атлас”. Ще бъде показана поредица от пет серии за България. Два от филмите са снимани в София, един в Пловдив, а останалите в Кърджали.

  Целта ни е да отразим бита и културата на етническите турци, на фона на българската култура и традиции. Искаме да представим и запазените османски паметници по българските земи, сподели за Кърджали бг вести Корай Полат. Режисьорът снима български и турски ресторант за да покаже общността на кулинарни традиции и кухня на българи и турци. Търсихме и общото на трапезата ,подчерта режисьорът.

Екипът му снима във Висшия ислямски институт и в софийската джамия за да илюстрира свободата на мюсюлманското вероизповедание у нас. Той разговаря в София и със студенти от Турция за нивото на българското образование.

 Екипът на ТРТ Аваз снима в София и преводачката на турска литература Алина Караасенова.

 Бяха направени кадри и в турските редакции на БНТ и БНР.  Предавания на майчин език имат ниша в българското медийно пространство, смятат от турския телевизионен екип.

В Пловдив в центъра на вниманието бе стария град и общността на архитектурните традиции. Бе направено и интервю с певеца Орхан Мурад.

 Днес в Кърджали предстои разговор с кмета Хасан Азис за толерантността между различните общности в града. Търсим мостовете, подчерта Корай Полат. Ще снимат чешмата Айше молла, артисти от сцената „Кадрие Лятифова” на Драматичния театър, дървената джамия в Подкова и други.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини