Безработни се отказват да бъдат преброители, губят помощи

Иванка Таушанова

Безработни се отказват да бъдат преброители и контрольори в Кърджалийско. Много от тях не са се явили на обученията за анкетьори за започналото преброяване. Търсят им се заместници. Причината е че се опасяват да не загубят помощите си за безработица.В същото време надигат глас срещу включването на хора от администрацията в състава на преброителите и контрольорите. Това съобщи при официалното откриване на кампанията при преброяването в Кърджалийско шефът на териториалното статистическо бюро Мария Желева. Тя подчерта, че привличането на хора от областната и общински администрации се дължи на техния опит, което е много важно при попълването на анкетните карти.

Общо 1299 преброители , контрольори и резерви участват в кампанията в областта. Били са подадени 3000 молби за работа. Основно мераклиите са били от Кърджали. В общината подадените заявления са били 1300, като са одобрени едва 500 човека.

  От 0 часа тази сутрин стартира електронното преброяване на населението. От 9 анкетьорите ще тръгнат по домовете на кърджалийци. Официално ход на кампанията даде областния управител Иванка Таушанова. Тя влезе в сайта на Националния статистически институт в присъствието на  журналисти, за да попълни анкетната си карта.Таушанова призова държавните и общински служители да се преброят по електронен път, за да спестят време и пари на държавата. Разчитаме много кърджалийци да се преброят по електронен път. Тук е концентрирано население, което има по-висока компютърна грамотност,  каза Мария Желева.

  Всеки, който има електронна поща може да се преброи по Интернет. Достатъчно е да влезете в сайта на Националния статистически институт и да следвате указанията. Получавате шестцифрена парола, с която може да влизате многократно в анкетната карта. Ако искате  в една карта може да впишете всички членове на вашето домакинство.Накрая получавате десет цифрен код, който предоставяте на преброителя. Ако имате проблеми може да позвъните на телефон 0700 16 310.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини