НДСВ:Кърджали с най-мръсния въздух в страната заради ОЦК

НДСВ – Кържали подкрепя инициатива срещу обгазяването на града от Оловно-цинковия комбинат. Инициативата, под наслов «Аз искам да дишам», е подета от Маргарита Павлова. На 30 януари, неделя, от 10 часа гражданите от града ще се включат в мълчалив протест пред Община Кърджали, за да изразят мирно гражданската си позиция.

Изпълнителната агенция за околна среда дава обезпокоителни данни за живеещите в Кърджали и региона: Кърджали е градът с най-замърсен въздух в страната за периода 6 – 20 януари. По данни на същата агенция Оловно-цинковият комбинат е обгазил Кърджали със серен диоксид 11 пъти за по-малко от месец. От НДСВ – Кърджали припомнят, че през септември 2010 г. Министерството на околната среда и водите обещава, че при 3 обгазаявания на месец опасният за здравето комбинат ще бъде затворен.

НДСВ – Кърджали алармира, че отравянето със серен диоксид може да предизвика остри респираторни, кожни, очни и гастроинтестинални симптоми. Серният диоксид е особено опасен за астматиците и децата и не съществува антидот срещу отравянето с него.

От НДСВ призовават институциите да си свършат работата, за да могат гражданите спокойно да си поемат глътка чист въздух.




Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини