Главна инспекция по труда проверява ОЦК

Проверка от ИА „Главна инспекция по труда” започна вчера в ОЦК. Инспектори от Агенцията в столицата и екип от Кърджали ще извършат последващ контрол върху изпълнението на предписанията, дадени на фирмата през ноември 2010 г. Проверящите разговаряха  с  изпълнителния директор Славея Стоянова в присъствието на областния управител Иванка Таушанова и представителите на КНСБ, КТ „Подкрепа” и Комитета по условия на труд в предприятието. На срещата стана ясно, че са изпълнени 25 от общо 31 предписания, дадени на дружеството през ноември. Проблемът с недостига на работно облекло и специални предпазни средства вече е решен. Те са закупени и раздадени този месец, споделиха металурзите. По техните думи, има подобрение в условията на труд след последната работна среща с представители на три министерства - МТСП, МОСВ и МИЕТ, инициирана от областния управител, в която взеха участие експерти на Главната инспекция по труда, ръководството на ОЦК и социалните партньори. Остава обаче основният проблем – закъснението на заплатите. Още не са изплатени възнагражденията за месец ноември, а вече е краят на януари. Работниците споделиха загрижеността си, че това води до текучество на кадри и създава риск за качеството на производствения процес. Заради неизплатените ноемврийски заплати на фирмата бе връчен още един акт.

Областният управител Иванка Таушанова се запозна на място със ситуацията в комплекса и съобщи, че в сряда ще проведе приемен ден в предприятието, където работещите ще могат директно да поставят своите проблеми. Тя разгледа цеховете за рафинация и електролиза, проследи и на какъв етап е строителството на новия цинков завод.  Изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова информира, че има подписан инвестиционен кредит преди няколко дни и изглаждането на обекта ще бъде подновено от нова фирма - “Балканстрой” АД.

На въпросите на областния управител какви са причините за многократното превишение на емисиите от серен диоксид през януари, г-жа Стоянова отговори, че измервателната апаратура на РИОСВ - Хасково не се поддържа както трябва и не отчита правилно. По нейно настояване в началото на миналия месец е направена проверка и калиброване на апаратурата, в следствие на което през целия декември не е отчетено надвишаване на допустимите норми. Винаги, когато има отчетено превишение на концентрациите, ОЦК спира мощностите си, заяви Славея Стоянова.

Проверката от „Главна инспекция по труда” ще продължи до петък. В състава й са включени металург, химик, строителен инженер и електроспециалист.

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини