Почетохме русите ,освободили Кърджали преди 133 години

С кратко тържество днес по обяд бе отбелязана 133-та годишнина от освобождението на Кърджали от руските воини. На 21 януари 1878 г. в града влиза отряда на ген.Чернозубов.

П о традиция кърджалийци се събраха пред паметника на руския воин в градинката пред храма „Св.Георги”. Тържеството бе организирано от клуба за приятелство с Русия с председател Иван Колев. Присъстваха секретарят от руското посолство Виктор Михайлов, зам.областният управител Асен Тюрдиев, общественици, ученици.

Церемонията бе открита с марш на гвардейския отряд от Езиковата гимназия. Заупокойна молитва отслужи енорийският свещеник отец Петър. Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на руските войни, паднали за свободата на България.

 В този ден се връщаме към историята. Тя сочи тясната ни връзка с освободителката Русия, подчерта Иван Колев.

 Виктор Михайлов прочете словото си на български. Той  благодари на кърджалийци, че пазят паметта за руските освободители.  Подчерта заслугата на градоначалника Хасан Азис за поддържането на паметниците на руското присъствие.

Венци и цветя бяха поднесени от името на областния управител Иванка Таушанова, кмета на Кърджали Хасан Азис, неправителствени организации, училища.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини