GSM-ите не могат да се слушат от оператора

Мобилните оператори нямат техническата и практическата възможност да подслушват разговорите на абонатите си. Това заявиха пред бТВ пресаташетата на „Глобул” и „Виваком”, предаде АСН.

Те обясниха, че апаратурата, която се използва за това, се купува и поддържа по задължение от тях, но се намира в помещения на МВР. От мобилните оператори успокоиха, че пробив на системата отвън е почти 100% невъзможен, тъй като връзката е криптирана.

По силата на закона на нас са ни вменени задължения само да проверяваме как се осигурява сигурността на операторите, които предоставят електронни съобщителни мрежи и услуги, и осигуряване на конфиденциалността на разговорите и на информацията, която се трансферира.

Ние влязохме и в трите оператора и проверяваме вътрешните правила и контрола на достъпа. Проверката ще продължи няколко дни. Към днешна дата операторите са предприели сериозни мерки, за да осигурят тази конфиденциалност. Това каза Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията пред БНТ.

Той обясни, че проверката е регулярна. До края на седмицата ще има резултати от нея. Божков каза, че от две години Комисията за регулиране на съобщенията работи по отпадането на клаузата за автоматичното подновяване на договорите с мобилните оператори. Според него тази клауза не е европейска, не е добра практика и е антиконкурентна и закрепостява абонатите към съответния оператор.

След намеса на комисия клаузата е отпаднала от общите условия на договорите. „В резултат на този двегодишен труд в края на краищата, и разбира се и под натиска на общественото мнение, операторите се съгласиха да отпадне тази клауза за автоматично подновяване на договорите”, каза Божков. Той обясни, че се следва европейска директива за услугата, която регламентира най-голямата продължителност на договора да е 24 месеца с опция за 12-месечен договор.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини