Кметът иска увеличение на такса смет, съветниците -не

Увеличаване на такса смет за 2011 година иска кметът на Кърджали Хасан Азис. Той предлага промилите за жилища на гражданите да се вдигнат от 1,00 на 1,1 на 1000 лв. данъчна оценка. Повишението при нежилищни имоти на физически лица да бъде от 4,1 промила на 4,5 промила. Най-голямо увеличение се предлага за нежилищните имоти на юридически лица-от 9,2 промила на 10 промила.

Сумата се формира от разходите за събиране на твърди битови отпадъци, обезвреждането им и почистването на обществени места. Кметът предлага увеличение на промилите за обезвреждане на твърдите битови отпадъци. Средствата да се насочат за инфраструктурата на депото за твърди битови отпадъци край града, иска Хасан Азис.

 Предложението на градоначалника срещна отпор още при обсъждането в постоянните комисии на местния парламент. В свое становище комисията по икономическа политика предлага таксата за битови отпадъци да остане в размера от 2010 г.

  Приходите от такса смет за миналата година възлизат на 3 503 960 лева, което е събираемост от 97%. За дейности по управление на отпадъците на фирма Титан Клинър са разплатени 2 071 542,54 лв.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини