Рекорд: 178 фалшиви повиквания в Спешна помощ за ден

Рекорд от 178 фалшиви повиквания за един ден е поставил кърджалиец на телефона за спешна медицинска помощ 150. Честа практика е тинейджъри да звънят по петдесетина пъти на ден за да се забавляват. Това блокира работата на централата на Центъра за спешна медицинска помощ и  може да повлияе върху реакцията при спешни случаи , като се окаже фатално.  Това каза за Кърджали бг вести шефът на ЦСМП д-р Атанас Митков.

Някои от „шегаджиите” просто искат да си поговорят глупости с операторките в централата. Други просто мълчат при позвъняванията. Най-често обаче  набират деца, докопали се до телефон на родители или близки.

 В такива случаи от Центъра за спешна медицинска помощ пращат писма до мобилните оператори, чийто абонати са телефонните „терористи”.Те им изключват апаратите. Мярката се оказва ефективна и напоследък случаите за фалшиви позвънявания са по редки.

Все още не сме сезирали прокуратурата за такива инциденти. Но и това ще стане, казва д-р Митков.

Той припомня случай преди време,когато кърджалиец разходил екип на Спешна помощ и бил осъден.Глобата за фалшив сигнал на телефон за спешни повиквания е 20 000 лева.припомнят от ЦСМП.

Георги Кулов

д-р Атанас Митков
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини