Гришо триумфира след трисетов трилър

Григор Димитров се класира за основната схема на "Аустрелиън Оупън", след като в последния трети квалификационен кръг се наложи с 6-7(5) 6-3 6-1 над 202-сантиметровия гигант Томас Схорел.

Двубоят се превърна в истински трисетов трилър, в който Гришо изглеждаше, че е на път да запише първа загуба за годината. Но 19-годишният българин за пореден път показа шампионски характер, а при 2-3 във втората част спечели 10 от следващите 11 гейма и успя да стигне до пълен обрат.

Първият сет премина под тоталната доминация на сервиращите, които печелеха почти всеки гейм без никакви проблеми и бе истинско събитие, когато посрещащият взимаше повече от една точка.

Стигна се до 5-5, когато холандецът поведе с 15-30 в подаването на Григор, но 19-годишният българин отговори с три поредни точки в негова полза. При 6-5 Схорел бе този, който трябваше да показва здрави нерви при 40-40 в сервис гейма си.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който Григор поведе с минипробив, но при 5-3 нервите му не издържаха и допусна двойна грешка, а до края на сета не спечели нова точка.

Втората част започна с предимство за 202-сантиметровия холандец, който достигна до първа възможност за пробив в мача, но този път българниът показа здрави нерви, задържа подаването си и изравни за 1-1. Още в следващия гейм хасковлията поведе с 0-40, но Томас Схорел спечели пет поредни точки.

Стигна се до прословутия седми гейм, когато Гришо най-накрая успя да пречупи последователя на Иво Карлович. Той достигна до пробив при 3-3, а при 5-3 не даде и точка на Схорел, който сервираше за оставане в сета.

19-годишният българин не изпусна инициативата, възползва се от психологическото си предимство и на старта на третия сет поведе с 4-1. Доминацията на хасковлията продължи, като отново проби подаването на противника си, а при 5-1 не загуби и точка, когато сервираше за мача.

Благодарение на класирането си за основната схема Григор Димитров спечели 35 точки за ATP ранглистата (25 от квалификациите и 10 от първи кръг на основна схема) и се изкачи до №91 във временната ранглиста, но тепърва предстои още 12 тенисисти да изиграят мачовете си и Гришо може да изпадне извън Топ 100.

При нова победа ще добави още 35 и след края на "Аустрелиън Оупън" със сигурност ще дебютира в първата стотица.

В първия кръг на основната схема родният ни тенисист ще се изправи срещу Андрей Голубьов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини