Оставката на Касим Дал била свързана със СРС-тата

Осман Октай

Има връзка между разработката „Лиани”, оставката на Касим Дал и избухналите скандали заради СРС-тата, каза за „Фокус” един от основателите на ДПС –Осман Октай.

Касим Дал подаде оставка от Централното оперативно бюро на партията, като обвини Доган, че е погубил каузата. 
За незаконното финансиране на ДПС, разкрито от разработката „Лиани”, се разчу през 2008 г., благодарение на Ваньо Танов, който дотогава бе директор на ГДБОП.

Разработката на ГДБОП започна през 2006 г. и бе насочена срещу "черните каси" на ДПС, пълнени от така наречената дървена мафия. По неофициална информация над 10 лица, близки до управляващата тогава ДПС, са били разследвани. През февруари 2007 г. работата по "Лиани" е спряна, за да се възобнови през април 2008 г. - след смяната на вътрешния министър Румен Петков. Разследването по разработката на службите „Лиани" е прекратено през март 2010 година.

Осман Октай каза още, че като член на Комисията по национална сигурност и вътрешен ред, Касим Дал е стигнал до информация както за финансирането на ДПС, така и за кръгове, които пък обръчите на ДПС финансират.  Октай подчерта, че моделът с назначаването на лидерите на ДПС на общинско ниво ще държи в политиката Ахмед Доган дотогава, докато тези, които продължават да се обслужват от него, имат интерес.
Октай коментира, че има връзка и с посещението на турския премиер Ердоган през октомври, миналата година, и отказа му да се срещне с Ахмед Доган. Октай припомни, че тогава Ердоган е разговарял с Касим Дал 90 минути.

По-рано през деня Касим Дал обясни оставката си от ръководството на ДПС с несъгласие с политиката на Доган. "ДПС е изпаднала в тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация, а вина за това носи лидерът на партията Ахмед Доган със своето действие и бездействие в последната година", посочи той.
Всички бавно и полека се превръщаме в "мъжки секретарки" допълни Дал, като припомни известното изказване на Доган по повод на самоубилия се Ахмед Емин. Според "Дневник" именно след смъртта на Ахмед Емин  Касим Дал е охладил отношенията си с Доган, а впоследствие и със сегашното ръководство на ДПС. 

Дал заяви още, че няма да разцепва ДПС. "Отдавна вървяха приказки, че Касим Дал обикаля по структурите, обявява как ще създава нови паралелни партийни структури и търси хора, които са недоволни", коментира и говорителят на партията Камен Костадинов.

Дир.бг

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини