Хепатит пламна и в Кърджали

7 души са настанени в инфекциозното отделение на многопрофилната болница в Кърджали с хепатит А. Пациентите са от Крумовград, Момчилград и Кърджали. Болестта протича тежко. Това съобщи за Кърджали бг вести д-р Росица Бурдева. Според нея има повишена заболеваемост. Предишни години не са лекували толкова много случаи наведнъж. Изключение прави 1991 г. когато имало истинска епидемия и постъпвали по 15 души на ден.

Прави впечатление, че шестимата от пациентите са мъже. Болна е само една жена. Всички са възрастни хора,няма деца.

Ситуацията е под контрол. Готови сме да прием още болни. Възможно е да се увеличат,каза още д-р Бурдева. Тя подчерта, че единични болни приемат от два месеца. Ситуацията в Кърджали съществено се различава от тази в Стара Загора и Хасково, смята лекарят.

 Хепатит А е чревна инфекция. Предава се чрез неизмити ръце. Обикновено заразява децата.Сега обаче се проявява предимно при големите. Има ваксина и тя може да бъде поставена от личния лекар.

 Признаците са потъмняване на урината и отпадналост. Сегашният хепатит протича с грипоподобно начало, което заблуждава много хора и ги кара да се самолекуват. Това води до усложнения.

 Според специалисти по инфекциозни болести от столицата ситуацията в страната излиза извън контрол. В Стара Загора болницата е препълнена. Над сто са пациентите в Хасково. В Пловдив за един ден приеха 22 души.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини