Стотина фермери неизрядни към НАП в Кърджалийско

Близо стотина фермери от  областта са неизрядни към

Националната агенция по приходите в Кърджали.Те ще трябва до седмица да погасят задълженията си за да могат да получат субсидии по национални доплащания,научи Кърджали бг вести.

Повечето от длъжниците са пропуснали срока или са забравили.При нас нямаме недобросъвестни клиенти,спделиха от Кърджалийския офис на НАП.

  През последните дни голяма част от фермерите в областта са се явили в НАП за да изчистят задълженията си.717 души са поискали удостоверения за липса на задължения.Получили са ги 520 човека.Почти всички от тях са фермери,които срещу документа ще вземат субсидии.

 

Към НАП имат задължения около 1 400 фермери към момента, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след заседание на Министерски съвет.

За да не изгубят парите си в размер на 5,4 милиона лева, правителството прави последен жест към тях, като удължава срока до края на януари месец. До момента той е бил до края на декември, уточни той.

Животновъдите разбират проблема си със системата на НАП като проблем с Държавен фонд „Земеделие", обясни Найденов.Той посочи, че за пръв път се процедира така и по тази причина стопаните трябва и да се дисциплинират. Само за последните няколко дни те са получили близо 80 милиона лева. 5,4-те милиона са отделени в сметките на Държавен фонд „Земеделие" и ще бъдат платени само при положение, че животновъдите платят сметките си към държавата.
Найденов уточни, че това не са европейски средства, а става въпрос за национални доплащания от републиканския бюджет.
Аграрният министър коментира и оплакванията на някои животновъди, които твърдят, че системата на Държавен Фонд „Земеделие" е пречка да получат субсидиите си. Той добави, че днес въпросът е обсъждан с премиера. Според министъра оплакванията не са основателни. Той уточни, че тази година за пръв път се изплащат субсидии на български животновъди, едва след като те се разплатят с НАП.

Според председателя на Националната животновъдна асоциация Бойко Синапов около 700 фермери са затруднени да си платят задълженията към НАП.Примерно за някакви си 200-300 лв., на човека му спират субсидия от 2000 лв., а нашето браншово предложение в самото начало бе хората със задължения през финансовото министерство да им се удържат от субсидията. Така щеше да е много по-лесно,казва Синапов.

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини