Един бон глоба за кмета за всяко бездомно куче

Глоба от по 1000 лева за всяко бездомно куче грози кметовете в страната. Огромната санкция ще влезе в сила в началото на следващата година.Ако нарушението бъде повторено, ще се удвоява и размерът на глобата.

Според нови промени в Закона местната власт освен да обезпаразитява и кастрира скитащите лаещи, кметовете трябва да им осигурява приют с идеални условия и паркова среда, където да играят.Кучето ще престоява в него да края на живота си. Досега след грижи за него то се пускаше на мястото, където е било уловено.

Около двеста бездомни кучета бродят по улиците на Кърджали,твърдят защитници на животните.Според тях най-много има в кв.Възрожденци и в центъра,около павилионите за дюнер и банички по улица „Екзарх Йосиф”.

Клетките за помиари в общинският приют „Дай лапа” не достигат. Капацитетът му е 150 места. Сега животните се улавят, обезпаразитяват, поставя им се маркер на ухото и се пускат, ако не са опасно болни и носители на зарази. Това обаче не ги прави безопасни за граждани и деца.Често животните с настървение се нахвърлят върху кърджалийци.

Приютът „Дай лапа” спря да обслужва останалите общини в областта, както бе доскоро, каза за Кърджали бг вести управителят на фирма „Озеленяване,чистота и благоустройство Раид Идриз. Неговата фирма стопанисва кучешкият приют в града ,който е един от най-модерните за Югоизточна България. Раид Идриз посочи,че болните животни, носещи зарази се умъртвяват безболезнено. Той смята,че популацията на бездомните четириноги ще бъде овлядяна.

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини