Кърджалийци продават златото си за коледна трапеза

До 100 лева за подаръци могат да отделят повечето българи , включително и Кърджали, сочат социологическите сондажи. За пръв път от много години насам предколедна треска в магазините няма.  В тях просто няма клиенти. Продавачите стоят пред вратите в очакване на посетител. Улица „Републиканска”която друга година е пълна с пазаруващи, сега почти пустее.

 Най-засегнати са магазините за сувенири. С часове в тях не влизат граждани. Предните години са се търсели карнавални маски, изкуствени елхи, дори картини на известни майстори. Сега се купуват гирлянди за жълти стотинки. Търговците не могат да си платят наемите и смятат да затварят след Нова година.

 В книжарниците има слабо оживление. За Коледа и Нова година се търсят детски книжки и занимателни четива за подрастващи. Навиците да се подарява хубава книга на близък или приятел са отдавна забравени.

 Слабо търсене преди празниците отбелязват магазините за часовници. Пазаруват се по евтини модели по джоба на масовия клиент. Цената на покупката варира от 18 до 220 лева.

В златарските магазини няма хора за празниците. Никой не купува от тях за Нова година. Местната традиция повелява злато да се подарява на сватба. Сега преди празниците не само не се купува, а масово се продава злато. Навсякъде са закачани табели „Изкупуваме злато”.Кърджалийци го предават за скромни суми на златарските магазини. С парите си купуват храна за празниците, споделят продавачките.

Подаръци се търсят единствено в детските магазини. Хабибе Н. Споделя, че преди години не са могли да седнат от работа преди Коледа. Купувало се всичко от дрешки и обувки до играчки. Сега се търсят само последните. При това само рекламираните по телевизията. Оборотите са паднали драстично в сравнение с предишни години.

Единствената опашка, която виждаме е пред офис на Уестър Юнион за получаване на парични преводи от чужбина. Иванка Б.споделя, че чака пари от мъжа си. Ще пазарувам не за Коледа , а за Нова година. Важна е трапезата. Ще се лишим от подаръци, но на масата трябва да има всичко,каза тя за Кърджали бг вести.

 Всички свободни пари на кърджалийци отиват в Лидъл, твърдят отколешните собственици на магазини в града. Според тях германският маркет е навъртял преди празниците 5 млн.лева оборот.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини