Сънят усилва паметта

Човекът прекарва около една трета от живота си в сън. Учени са установили, че сънят допринася за укрепване на паметта. Сега ново изследване показва, че сънят изглежда също реорганизира паметта, изваждайки на преден план емоционални моменти, за да помогне да възникнат нови креативни идеи, съобщи Сайънс дейли.

Сънят усилва паметта, заяви Джесика Пейн от университета в Нотр Дам, щата Индиана, която е съавторка на изследването заедно с Елизабет Кенсинджър от Бостън колидж. Изглежда, че сънят прави още нещо - реорганизира и преструктурира паметта, допълни тя. Пейн и Кенсинджър изследвали какво се случва с паметта по време на сън. Те установили, че човек е склонен да не се отказва от най-емоционалната част от спомена.

Например в случай, че някой е наблюдавал сцена с "емоционален" обект, като катастрофирала кола на преден план, е по-вероятно да си спомни именно този обект, отколкото палмовите дървета на заден план, особено ако се е наспал. Пейн и Кенсинджър изследвали също мозъчната дейност по време на сън и установили, че зони в мозъка, свързани с емоциите и консолидирането на паметта, са активни. "В нашето забързано общество едно от най-важните неща е сънят, увери Пейн.

Погрешно е да се смята, че спящият мозък не прави нищо. Той не само укрепва паметта, но и я организира, като изважда на преден план важната информация." Резултатите от изследването са публикувани в Current Directions in Psychological Science.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини