12 °C

ФИ.КОМ 6

Живка Ковачева обвини Хасан Азис в корупция,той я плаши със съд

 Скандално протече общественото обсъждане в Бизнесинкубатора на намерението на общината да даде банкова гаранция на “Алианц” за отпуснатия кредит на общинското дружество Пазар на производителите. Дебатите бяха прекъсвани от красъци, освирквания, тропане по банките. Присъстващите бяха провокирани от опит на шефката на Горубсо Живка Ковачева да разкаже виц за градоначалника Хасан Азис и пазарът. Водещата Вилдан Байрамова се опитваше да овладее ситуацията с реплики като Забранявам! Спрете! Млък!Журналистът Байрам Байрам нарече ковачева „Госпожа Цианид”.

  Обстановката се нажежи когато Живка Ковачева обвини кмета Хасан Азис в корупционни практики по време на изграждането на Пазара на производителите. Според нея тайно е плащано от общинския бюджет на фирма „Екип интернационал”, вместо от тегления за изграждането на пазара кредит. Ковачева попита многократно има ли обезпечение банковата гаранция с имущество на общинското дружество „Пазар на производителите”.

  Кметът Хасан Азис определи поведението на Ковачева като недопустимо. Той заяви, че той е признак на ниска култура.Това което казвате е клевета и ще  го доказвате, където трябва,контрира градоначалникът.

Главният финансист на общината Валентин Иванов обясни, че обезпечението за банковата гаранция ще бъде административната сграда на пазара.

  Дебатът от темата за гаранцията се измести върху необходимостта за изграждането на тържището в този му вид и на тази му цена. Ще припомним,че решението бе взето през 2004 г. Тогава се създава и общинското дружество „Пазар на производителите”.Проектът е представен за съфинансиране от европейската програма САПАРД. Общинското дружество тегли кредит от банка „Алианц” в размер на 10,3 млн.лева. 4,5 млн.лева са приведени от агенция САПАРД след три проверки, последната от която констатира, че тържището се използва по предназначение.

Кметът поясни, че пазарът е изграден 40 години след първото тържище и ще ползва поне още толкова. Той е планиран да отговаря на всички модерни европейски изисквания-за складове, хладилни камери, пакетажни. С отварянето на Маказа тържището ще стане значимо за цяла Югоизточна България подчерта градоначалникът.

  Срещу банковата гаранция се изказаха общинските съветници Огнян Иванов и Яни Янев. Те се опряха на икономическото състояние на общинското дружество което е на загуба. Това неминуемо ще доведе до там, че общината ще трябва да даде 740 000 лева на „Алианц” вместо да оправи дупките на града, смятат народните избраници.

 Според управителя Лютви Ахмед само за тази година загубите на пазара са  над 450 000 лева. 6 млн.лева дължи дружеството на банки. Коефециентът за рентабилност е минус 2, т.е. на всеки вложен лев загубата е 2 лева.

 Според бизнесмена Иван Вълчев, ако общината не обезпечи банкова гаранция ще загуби тържището. То ще бъде продадено от „Алианц” на половин цена , което е изгодно за някой кръгове, каза Вълчев.

Кметът Хасан Азис бе категоричен, че гласуването на банковата гаранция в никакъв случай не означава, че тя ще бъде платена. Имаме план за намаляване на задълженията към банката. Вече веднъж сме гласували гаранция от 742 000 лева. По нея не бяха извършени плащания. Това няма да стане и за тази, която сега предлагаме, врече се градоначалникът.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
25 ное 2020
Последни новини