Живка Ковачева обвини Хасан Азис в корупция,той я плаши със съд

 Скандално протече общественото обсъждане в Бизнесинкубатора на намерението на общината да даде банкова гаранция на “Алианц” за отпуснатия кредит на общинското дружество Пазар на производителите. Дебатите бяха прекъсвани от красъци, освирквания, тропане по банките. Присъстващите бяха провокирани от опит на шефката на Горубсо Живка Ковачева да разкаже виц за градоначалника Хасан Азис и пазарът. Водещата Вилдан Байрамова се опитваше да овладее ситуацията с реплики като Забранявам! Спрете! Млък!Журналистът Байрам Байрам нарече ковачева „Госпожа Цианид”.

  Обстановката се нажежи когато Живка Ковачева обвини кмета Хасан Азис в корупционни практики по време на изграждането на Пазара на производителите. Според нея тайно е плащано от общинския бюджет на фирма „Екип интернационал”, вместо от тегления за изграждането на пазара кредит. Ковачева попита многократно има ли обезпечение банковата гаранция с имущество на общинското дружество „Пазар на производителите”.

  Кметът Хасан Азис определи поведението на Ковачева като недопустимо. Той заяви, че той е признак на ниска култура.Това което казвате е клевета и ще  го доказвате, където трябва,контрира градоначалникът.

Главният финансист на общината Валентин Иванов обясни, че обезпечението за банковата гаранция ще бъде административната сграда на пазара.

  Дебатът от темата за гаранцията се измести върху необходимостта за изграждането на тържището в този му вид и на тази му цена. Ще припомним,че решението бе взето през 2004 г. Тогава се създава и общинското дружество „Пазар на производителите”.Проектът е представен за съфинансиране от европейската програма САПАРД. Общинското дружество тегли кредит от банка „Алианц” в размер на 10,3 млн.лева. 4,5 млн.лева са приведени от агенция САПАРД след три проверки, последната от която констатира, че тържището се използва по предназначение.

Кметът поясни, че пазарът е изграден 40 години след първото тържище и ще ползва поне още толкова. Той е планиран да отговаря на всички модерни европейски изисквания-за складове, хладилни камери, пакетажни. С отварянето на Маказа тържището ще стане значимо за цяла Югоизточна България подчерта градоначалникът.

  Срещу банковата гаранция се изказаха общинските съветници Огнян Иванов и Яни Янев. Те се опряха на икономическото състояние на общинското дружество което е на загуба. Това неминуемо ще доведе до там, че общината ще трябва да даде 740 000 лева на „Алианц” вместо да оправи дупките на града, смятат народните избраници.

 Според управителя Лютви Ахмед само за тази година загубите на пазара са  над 450 000 лева. 6 млн.лева дължи дружеството на банки. Коефециентът за рентабилност е минус 2, т.е. на всеки вложен лев загубата е 2 лева.

 Според бизнесмена Иван Вълчев, ако общината не обезпечи банкова гаранция ще загуби тържището. То ще бъде продадено от „Алианц” на половин цена , което е изгодно за някой кръгове, каза Вълчев.

Кметът Хасан Азис бе категоричен, че гласуването на банковата гаранция в никакъв случай не означава, че тя ще бъде платена. Имаме план за намаляване на задълженията към банката. Вече веднъж сме гласували гаранция от 742 000 лева. По нея не бяха извършени плащания. Това няма да стане и за тази, която сега предлагаме, врече се градоначалникът.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини