Мюсюлманите в Кърджали празнуваха края на Потопа

Орхан Мурад

Животът ни да бъде едно голямо и продължително ашуре. С тези думи се обърна към многобройните си фенове в Кърджали кралят на баладата Орхан Мурад и изпя през сълзи хита си “Хилади слънца да ни съпътстват в живота”. Роденият в Кърджали певец поздрави присъстващите в Културния дом с мюсюлманския празник Деня Ашуре. Той се чества в началото на месец мухарем. Отбелязва се десетият ден и според ислямската традиция ашуре значи десет. Това според Корана е денят в който е свършил Потопа и Всевишният е дал ново начало на човечеството.

  Денят Ашуре бе отбелязан в Кърджали с голям концерт, организиран от вестник „Заман” и сдружение „Диалог България”. Спонсори са фирмите „Долташ”,”Полихим” и сладкарница „Босфор”. Гости бяха зам.-областният управител Асен Тюрдиев, зам.-кметът на Кърджали Елисавета Кехайова, градоначалникът на Момчилград Ердинч Хайрула, кметът на Черноочене Айдън Осман , петнадесетчленна румънска делегация от побратимения град Меджидие и др.

  Деня Ашуре е ценност не само на мюсюлманите, но и на цялата човешка общност, каза в приветственото си слово генералният директор на Заман-България Кямил Демиркая. Той подчерта, че разнообразните продукти, с които се изготвя ястието ашуре са символ на обединението на хората. Сладка гозба да ядем,сладка дума да си кажем, призова Демиркая.

 Този ден ни напомня, че ние хората във властта сме призвани да осигурим храна на всички хора, каза зам.-областният управител Асен Тюрдиев.

 Концертът откри със свои популярни хитове на български и турски Сунай Чалъков. Той е известен в страната с това, че спечели първа награда за млад изпълнител на Златния Орфей. Чалъков слезе сред публиката и пя песни от албума си „Сватба”. С бурни аплодисменти бе посрещнат Орхан Мурад. В концерта участваше и големия майстор на саса Факри Нур с групата си.

Георги Кулов

Кямил Демиркая
Сунай Чалъков
Фахри Нур
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини