Ще се преборим ли за ".бг" български домейн на кирилица?

Според браншовите асоциации от сектора на информационните и комуникационни технологии трябва в най-скоро да бъде въведена система за подаване на възражения в рамките на процедурата IDN ccTLD Fast Track. Това съобщиха от Българската уеб асоциация, предаде КРОСС.

„Ние, браншовите асоциации от сектора на информационните и комуникационни технологии, изразяваме позицията си, че е наложително в най-кратък срок да бъде въведена процедура за подаване на възражения в рамките на процедурата IDN ccTLD Fast Track. През последните години, българските Интернет потребители много ясно показаха в проведените дискусии и анкети, че единственият приемлив вариант за български домейн на кирилица от първо ниво е съчетанието „бг". Според нас, всяко друго предложение е недопустимо, с оглед на настроенията в страната, и ако се стигне до там друго предложение за домейн да бъде избрано, то няма да може да получи обществена подкрепа. Също така, препоръчваме бордът на ICANN да включи изискване за подробен и мотивиран отговор при отказ за регистрация на заявен стринг. Подобна възможност ще бъде от полза на заявителя с отхвърлена кандидатура и ще предостави възможност за внимателна преценка какво би могъл да направи впоследствие и дали си заслужава да обжалва решението, или да промени заявката си."

Това се казва в официално писмо от браншовите асоциации от сектора на информационните и комуникационни технологии адресирано до Първан Русинов, заместник - министър на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини