4 °C

Крумовградчани се жалват на Таушанова,градът в упадък

„Не сме град, а село. Улиците ни са потънали в боклуци, газим кал, общински център сме без автогара, читалището, строено с народни пари, е оставено да рухне, а всички сгради по центъра се разпродадоха”. С тези думи жителите на Крумовград посрещнаха областния управител Иванка Таушанова на среща в Тракийския клуб. Хората споделиха, че животът им става все по-труден, заради липсата на поминък и затварянето на някогашните индустриални предприятия. В тези, които все още съществуват, като бившия обувен завод „Хан Крум”, работниците не са получавали заплати от август. Освен от отсъствието на алтернатива за заетост, крумовградчани са смутени и от липсата на чуваемост от страна на местната власт. Старата поликлиника отдавна е продадена, приватизиран е Пенсионният клуб, а намеренията са знаковият търговски комплекс „Златуна мома” да се приспособи за жилища. Хората смятат за недалновидно да се строи парк за 2 млн лева в условията на икономическа криза, когато нуждата от препитание и сигурност е на първо място. С носталгия си спомнят за прекрасния плувен басейн, който са имали и който отдавна е унижожен, за народното читалище, съградено с доброволната лепта на старите градски фамилии, което бавно се руши, а музеят е под ключ. Крумовградчани настояват да се ремонтира пътят Токачка- Тихомир – Маказа, да се консервират основите на старата църква, върху които е построена джамията и да се обновят християнските храмове в Крумовград, Аврен и Черничево.

Таушанова изслуша проблемите на гражданите и ги насърчи да вземат активно гражданско участие при решаването на обществено значими проблеми, да съблюдават работата на ОбС и да са коректив. Тя бе категорична, че в област Кърджали не може да се говори за драстично орязани общински бюджети и че в ръцете на кметовете е да ги разпределят правилно и да водят политика в интерес на населението, а не в негов ущърб. Областният управител запозна крумовградчани с приоритетите си в сферата на селското стопанство, туризма и пътната инфраструктура. Таушанова разговаря и с жителите на селата Егрек и Малък Девесил по тяхна покана. Тя ги запозна със състоянието и перспективите пред тютюневия отрасъл, с който от години е свързан техният поминък. Хората поискаха яснота кога ще започне изкупуването на тазгодишната реколта и кога ще влязат в сила законовите поправки за либерализиране на пазара, за да могат да се договарят с търговците за по-високи изкупни цени. Притесненията им са, че няма къде да съхраняват суровината, ако кампанията се забави. Срещат спънки и при отглеждането на добитъка, заради оскъдните пасища и правилата за отстояние на кошарите от населените места. Жителите на Егрек се оплакаха от лошата инфраструктура и изровените улици. В Малък Девесил възнегодуваха, че общината ги държи в изолация, нужни са им по-добри пътища, а поливната вода и пасищата са крайно недостатъчни. На срещите си Таушанова представи Концепцията за развитие на земеделието, в която се дава превес на овощарството и дребното животновъдство. Тя насърчи стопаните да се обединяват в сдружения, за да кандидатстват за хидромелиорации, и да уедряват производството си, за да са конкурентноспособни на пазара.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини