ГЕРБ елиминира Хасан Азис чрез Изборния кодекс

Хасан Азис

Член който ще елиминира Хасан Азис от трети кметски мандат е заложен в Изборния кодекс по инициатива на депутати на ГЕРБ от смесените райони.Зад него твърдо стоят и представителите на “Атака” в парламента.Той предвижда да не се допускат до изборната надпревара кандидати за кметове срещу които е стартирало наказателно производство преди датата на регистрация в предизборната надпревара.До сега съществуваше ограничение за тези, които вече са осъдени.Поправката е предложена в правната комисия и ако мине Хасан Азис със сигурност ще бъде прецакан.

 Още преди две седмици градоначалникът обяви на брифинг,че управляващите искат да скалъпят срещу него дело за Водното огледало.В четвъртък той заяви отново:съдебната сага ще бъде преди изборите.Все още не е повдигнато обвинение срещу мен.

  Както Кърджали бг вести първи писа прокуратурата разследва освен Хасан Азис и други  лица за прегрешения свързани с Водното огледало.Разширяването на кръга от заподозрени,стана наскоро и на практика удължава с още 6 месеца срока за досъдебното производство.Лично министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви новината.Той е и човекът който от София дирижира битката срещу Хасан Азис,твърдят осведомени.Очаква се в навечерието на регистрацията на кандидатите за вота да стартира делото срещу градоначалника на Кърджали.

Най –малко 8 на сто от настоящите кметове също няма да се кандидатират за нов мандат.Проверка на „24 часа”,показва,че срещу толкова от настоящите градоначалници се водят дела.Сред тях  е Йордан Лечков.Грешници като Братя Галеви също няма да имат достъп до надпреварата.

Според Четин Казак от ДПС поправката дава сила на управляващите да репресират опоненти.”Никой няма да е застрахован от това срещу него да се изфабрикува обвинение,така че да се прегради пътя му за участие в избори”,смята Мая Манолова от БСП.

 „Увеличават се и случаите,при които обвиняеми използват сегашната законова възможност да се освободят от ареста,като заявяват,че искат да се регистрират като участници или застъпници в предстоящите избори,смята Явор Нотев от „Атака”.

Поправката се очакваше.За радикални стъпки в Избирателния кодекс подкрепяни от националистите предупреди в Кърджали народния представител от ГЕРБ и един от вносителите  на законопроекта Цвета Караянчева.

Това е втори опит чрез Изборния кодекс ГЕРБ да елиминира Хасан Азис.Първоначално герберите бяха заложили в проекта,че кметовете с два мандата,няма да имат право да се кандидатират за трети.Опитът да се удари опозицията бе толкова очеваден, че управляващите се принудиха да се откажат от него.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини