Наводнения на Балканите

Положението в Сърбия, Македония и Хърватия продължава да е критично след проливните дъждове, предизвикали прииждане на реките и наводнения на обширни територии. Река Дрина в Сърбия в участъка между Любовия и Лозница вече достига широчина 5 км, а хората се движат по улиците на Любовия с лодки, предаде ТВ Европа.

В събота сутринта е преляла и река Вардар в района на македонското село Раотинце вследвствие на двудневните проливни дъждове. Наводнени са 15 къщи и нивите на селото. Железопътният транспорт в някои райони е прекъснат. Наводненията са причина и за блокиране на някои пътища в южната част на Хърватия. По много участъци на автомагистралите е забранено движението на тежкотоварни автомобили.

Критично остава положението и в Албания. Правителството на страната поиска помощ от НАТО в усилията да се справи с големите наводнения. Алиансът трябва да изпрати хеликоптери и тежкотоварни автомобили, за да помогнат преди всичко за евакуацията на населението от наводнените райони около Шкодренското езеро и в други части на страната. По последни данни на кризисния щаб наводнени са 13 хиляди хектара земеделска площ, евакуирани са над 10 хиляди души, пострадали са няколко хиляди къщи и други сгради.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини