Х.Азис:Водното огледало остава без охрана

Хасан Азис

 Консорциумът “Арда-Кърджали”, който изгради Водното огледало се оттегля от стопанисването и охраната на обекта. Няма да има кой да пази съоръженията на бента и да управлява саваците. Крайно време е Министерството на регионалното развитие и благоустройството да издаде акт 16 на обекта и той да бъде предаден на общината за стопанисване. Това заяви за журналисти кметът на Кърджали Хасан Азис.

Ще припомним, че саваците на бента са изработени от плевенската фирма ВАП”Хидро” и са много отговорно съоръжение. В консорциумът който построи водното огледало влизат фирмите „Станилов”, ”Саварона”, ”Арда строй” и „АБ-Хасково”.

Преди откриването на съоръжението общинският съветник Милко Багдасаров заяви, че то е много сложно и иска компетентно стопанисване. Той изрази очакването общината да създаде фирма, която да го управлява.

 Според областният управител Иванка Таушанова няма опасност Водното огледало да остане без охрана и стопанин. Миналата година Министерството на регионалното развитие и благоустройството е сключило договор с консорциума-изпълнител. Той предвижда осигуряване на охранители и дежурни на саваците. Договът е в действие до приемането на акт 16, каза още Таушанова.

Според нея заради Водното огледало отново са наводнени мазетата на „Балатоните”. Обратните води са се качили до второто ниво на подземията. Проверка установила, че шахтите са запечатани с цимент.

Таушанова подчерта, че дава рамо на заявката на общината до Междуведомствената комисия към Министерски съвет за отпускане на средства за спешен ремонт на мазетата на „Балатоните”.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини