Хъбъл вдъхнови поколения звездобройци

Космическият телескоп Хъбъл остави наследство от великолепни астрономически снимки, които вдъхновиха поколения звездобройци.

Последната му снимка не е по-различна – тя показва прераждането на звезда в стара елиптична галактика.

Преди няколко десетилетия големите елиптични галактики като тази се смятаха за „стари, червени и мъртви”. Това означава, че те съдържат малко или никакви газове и, че не образуват звезди от много време. По-задълбочени наблюдения, обаче, показват, че тези масивни звездни комплекси далеч не са толкова умрели. Всъщност те продължават да се разрастват и образуват звезди, „изяждайки” по-малките галактики, които са в близост.

Този „галактически канибализъм” днес се счита за механизъм, който създава големи галактики като нашия Млечен път от други по-малки формирования. Този процес още може да бъде наблюдаван благодарение на NGC 4150.

Има звезди от всякакви размери. Горещите големи звезди блестят по-ярко в ултравиолетов и син цвят, но умират доста по-бързо. Бързо означава за около десетки или стотици милионa години, което е малко в астрономческите разбирания. В тази конкретна галактика звездите са се образували едва преди един милиард години.

На снимката се вижда спирала от чернеещ прах, която представлява абсорбацията на голям брой фотони, които идват от галактическия център. Същинският център е жълтеникав – индикация за по-старо поколение звезди, и е заобиколен от син пръстен млади, горещи звезди, които навярно са произлезли от сливането с галактики-джуджета, които имат маса равна на една двадесета от масата на голямата галактика.

Това е само още едно доказателство, че "скучните" елиптични галактики не са всъщност толкова "скучни". Галактическият канибализъм, дори и минатюрните галактики-джуджета, продължава да оказва влияние на еволюцията на големите елиптични галактики. Хубави снимки и интересни научни факти... какво повече може да се иска от един космически телескоп?!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини