Две трети от селата в Кърджалийско с кметски наместници

Димчо Михалевски

65,5% от населените места в Кърджалийска област губят правото си да гласуват за свой кмет, ако се приеме Изборният кодекс, предложен от ГЕРБ и „Атака”. От 470 селища с промените се отрязват 308. Причината е въвеждането на ограничението за кмет да имат право да гласуват само населени местта с население над 500 жители. До сега това ограничение бе до 150 жители. Най тревожно е положението в община Чеирноочене ,където се отрязват 84% от селата, в Джебелско процентът е 70,8,  а в община Кърджали -58%. Това съобщи пред журналисти в Кърджали народният представител от Коалиция за България Димчо Михалевски.

 Депутатът посочи, че до сега 2077 населени места от общо 5302 в страната не са могли да гласуват за свой кмет. Сега тази цифра се покачва на 3631. На практика това прави 61 % от всички села.

 Според Михалевски това е тежък удар върху затлачената регионална политика в страната. Той не приема мотивите на ГЕРБ, че с назначаването на кметски наместници всеки кмет ще си създаде екип.

  Народният представител порица и друг нов момент в Изборния кодекс, според който отпадат удостоверенията за гласуване на застъпниците. Те няма да имат право да упражнят вота си в секциите, чиято работа наблюдават. За Кърджалийско е характерно, че освен ДПС другите партии извозват застъпниците си от градовете. Така на практика около 900 души ще бъдат лишени от правото на гласуване, изчисли Михалевски. Той посочи, че ако политическите формации решат да извозят своите застъпници да упражнят вота си,то  единствените, които ще следят за законността на изборния процес остават полицаите. А те са подчинени на Цветан Цветанов.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини