12 °C

ФИ.КОМ 6

В Кърджали тръгва кампания срещу затлъстяването

От 22 до 26 ноември РИОКОЗ, в партньорство с Обществената коалиция за здраве, Пневматика-95АД, СОУ”Йордан Йовков” и СОУ”Отец Паисий”, ще проведе годишната профилактична кампания за борба със затлъстяването.

Целта е да се повиши информираността на населението за индивидуалния риск от затлъстяване и да се популяризират принципите на здравословното хранене и двигателната активност като важни фактори в борбата с наднорменото тегло.

През цялата седмица ще се провеждат беседи с граждани и ученици, а в по-големите търговски обекти ще бъдат разпространени здравно-просветни материали за принципите на здравословното хранене и пирамидата на храненето. В кабинет “СИНДИ” на пазара ще се измерват показателите - ръст и тегло и ще се определя  ИТМ (индекс телесна маса) на всички, които го посетят. Ще се проведе и анкетно проучване за хранителните им навици. На 26 ноември хората с наднормено тегло и затлъстяване, регистрирани в кабинета,  ще бъдат  консултирани по тяхно желание от лекар специалист по хранене и диететика от дирекция ”Опазване на общественото здраве” в РИОКОЗ.

Измерване с професионална теглилка “ТАНИТА” на показателите - ръст, тегло, съдържание на вода, мускулна и мастна маса и определяне  ИТМ, ще се проведе в Пневматика-95АД и на учителските колективи на СОУ”Йордан Йовков” и СОУ”Отец Паисий”. В работническия стол на Пневматика-95 АД, под надслов:“Здравословно и вкусно”, ще се проведе седмица на здравословното хранене.

Проведените анкетни проучвания по време на профилактичната кампания ще послужат за актуализиране на регистъра на лица със затлъстяване от кампаниите, проведени в периода 2007/2009г.

Националната седмица за борба със затлъстяването се провежда в рамките на програма СИНДИ на СЗО и в изпълнение на националния план за действие „Храни и хранене”.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
26 ное 2020
Последни новини