В Кърджали тръгва кампания срещу затлъстяването

От 22 до 26 ноември РИОКОЗ, в партньорство с Обществената коалиция за здраве, Пневматика-95АД, СОУ”Йордан Йовков” и СОУ”Отец Паисий”, ще проведе годишната профилактична кампания за борба със затлъстяването.

Целта е да се повиши информираността на населението за индивидуалния риск от затлъстяване и да се популяризират принципите на здравословното хранене и двигателната активност като важни фактори в борбата с наднорменото тегло.

През цялата седмица ще се провеждат беседи с граждани и ученици, а в по-големите търговски обекти ще бъдат разпространени здравно-просветни материали за принципите на здравословното хранене и пирамидата на храненето. В кабинет “СИНДИ” на пазара ще се измерват показателите - ръст и тегло и ще се определя  ИТМ (индекс телесна маса) на всички, които го посетят. Ще се проведе и анкетно проучване за хранителните им навици. На 26 ноември хората с наднормено тегло и затлъстяване, регистрирани в кабинета,  ще бъдат  консултирани по тяхно желание от лекар специалист по хранене и диететика от дирекция ”Опазване на общественото здраве” в РИОКОЗ.

Измерване с професионална теглилка “ТАНИТА” на показателите - ръст, тегло, съдържание на вода, мускулна и мастна маса и определяне  ИТМ, ще се проведе в Пневматика-95АД и на учителските колективи на СОУ”Йордан Йовков” и СОУ”Отец Паисий”. В работническия стол на Пневматика-95 АД, под надслов:“Здравословно и вкусно”, ще се проведе седмица на здравословното хранене.

Проведените анкетни проучвания по време на профилактичната кампания ще послужат за актуализиране на регистъра на лица със затлъстяване от кампаниите, проведени в периода 2007/2009г.

Националната седмица за борба със затлъстяването се провежда в рамките на програма СИНДИ на СЗО и в изпълнение на националния план за действие „Храни и хранене”.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини