13 °C

ФИ.КОМ 6

Михалевски: ГЕРБ вкарва мутрите в тютюневия бизнес

Димчо Михалевски

Изкупната кампания на тютюна ще стартира от 15 декември. Фирмите са готови да дадат от 20 до 30 процента по-висока цена за зеленото злато, но за гарантирани сортове. Това съобщи пред журналисти в Кърджали народният представител от Коалиция за България Димчо Михалевски.

 Вместо да предвиди 80 млн.лв. за премии в Бюджет 2011 г., както бяха обещали, управляващите готвят пълна либерализация на пазара на тютюна, който ще довърши тютюнопроизводителите, каза още народният представител. Той посочи, че един от четиримата вносители на законопроекта за промяна на Закона за тютюна  и тютюневите изделия е депутатът от Кърджалийския многомандатен район Цвета Караянчева.

Според Михалевски се предлага отпадането на лицензионния режим за лицата и фирмите, които преработват суров тютюн. До сега техният брой е бил 41. Тютюнът е акцизна стока и е нормално да има лицензионен режим. Според него ще се  премахнат  писмените договори с тютюнопроизводителите, които им гарантирали изкупуването от фирмите.

Новият законопреоект предвижда свободна търговия със суров и манипулиран тютюн, което отваря вратата на мутрите да се вместят на пазара , смята народният представител от левицата.

Друга промяна е отпадането на ограничението на износ на суров тютюн от страната. Това ще доведе съкращаване на 4000 работни места и загуби за бюджета от 500 млн.лева. Разликата в цената на манипулиран и суров тютюн е 1,5 пъти,подчерта Михалевски. Никой от балканските ни съседи не разрешава износ на суров тютюн. Това е стратегическа суровина , каза още депутатът.

 Той съобщи ,че една от най-големите фирми на пазара на тютюн-„Сокотаб” се изнася от България и пренасочва дейността си в Македония.

  Законопроектът е изцяло лобистки и обслужва големи компании. Той е удар върху тютюнопроизводството, категоричен бе Михалевски. Според него потърпевши ще бъдат обикновените тютюнопроизводители.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
26 ное 2020
Последни новини