7 °C

Караянчева порица протестите в училище,Местан контрира

Цвета Караянчева

ГЕРБ и ДПС отново влязоха в противоборство по повод уволненията на директори на училища в Кърджалийска област.Този път престрелката напусна границите на региона и се пренесе в пленарната зала на Народното събрание.Една от причините са нестихващите протести на ученици,родители и преподаватели срещу уволнението на директорката на СОУ”Хр.Ботев” в Джебел Незиха Хасан.

Местната власт в Кърджали политизира българското образование, се посочва в декларация на парламентарната група на ГЕРБ, прочетена от трибуната от народният представител от Кърджалийския многомандатен район Цвета Караянчева.

Повод за декларацията е смяната на директора на СОУ "Христо Ботев" в Джебел Незиха Хасан. Към новия директор бяха отправени физически заплахи, а учениците бяха насърчавани да протестират, подчерта Караянчева.

В декларацията се посочва, че общинските кметове са поискали да бъде освободен началникът на РИО Емилия Владева, като в противен случай планират да бъде прекъснат диалогът между общините и държавата в лицето на областния управител. 

Караянчева информира, че две поредни заседания на Областния съвет за развитие не са се състояли, тъй като в тях не са участвали представителите на общините и общинските съвети в област Кърджали. В резултат на това не е била съгласувана и стратегията за развитие на социалните услуги в областта за 2010-2015 г. Това ще лиши общините от възможността да усвоят средства по социални проекти, финансирани от Евросъюза, смятат от ГЕРБ.

Възразявам срещу опита на кметовете да диктуват условия и да извиват ръце, подчерта от трибуната Караянчева.
  В отговор народният представител от ДПС Лютви Местан заяви, че декларацията е определен политически цинизъм. Според него тя е опит отговорността за безобразията в системата на средното образование да се прехвърли от болната към здравата глава. Получаваме сигнали, че в системата на средното образование се провежда политика на прекратяване на правоотношенията с директори на училища, заели длъжността след спечелен конкурс, при това конкурси организирани от вашето правителство. Лицата, спечелили конкурса, преднамерено се назначават на срочен договор за три месеца и след изтичането му „подходящите” остават на работа, а тези които отказват да слушкат биват уволнявани. Такъв е случаят не само с Незиха Хасан, но и с директора от селата Мишевско и Мост. Такива случаи има и в Крумовград, заяви Местан. Той изрази надежда министърът на образованието да коригира политиката на Регионалните инспекторати по образование. В отговор министър Сергей Игнатов отговори, че България все още не е феодализирана, за да има ваши и наши правителства. Той посочи, че съдебната практика сочи, че уговорката за назначение за определен срок не противоречи на Кодекса на труда.

Незиха Хасан ще е помощник-директор в същото училище, подчерта Игнатов. През юни 2010 г. бяха организирани конкурси за директори на общински училища и звена в страната при спазване на всички изисквания в Кодекса на труда, обясни той. Хасан сключила споразумение с началника на РИО за договор от три месеца. Игнатов обясни, че прекратяването на договора е със заповед на шефа на инспектората, което значи, че всичко е законно.

Лютви Местан
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
29 ное 2020
Последни новини