МОСВ натиска за по-малко сметище,кметът против

Хасан Азис

Министерството на околната среда и водите предлага в Кърджали да бъде изградено по-малко депо за твърди битови отпадъци от предвидения проект. Според ведомството на Нона Караджова това се налага заради спряното европейско финансиране по програма ИСПА. Сега проектът ще се  осъществява с държавни пари.

 Намялаването на размера на депото не ни устройва. То ще може да поеме боклука от общините в областта за не повече от 3 години. След това проблемът със сметта ще бъде отново на дневен ред. Това заяви пред журналисти в Кърджали кметът Хасан Азис.

 Според него от Министерството на околната среда и водите няма никакво движение за реализацията на депото за твърди битови отпадъци, както в първоначалния вариант на проекта, така и в съкратения.

До два месеца Кърджали ще е изправен пред остра криза с боклука.  Колите на сметосъбиращата фирма „Титан-Клинър” вече няма да има къде да изхвърлят сметта. Площадката на старото сметище е блокирана от българо-италианския консорциум „Униеко”-„Сиконко”-„Унивенд”, който хем не строи депото за твърди битови отпадъци, хем не дава да се изхвърля сметта на терена. Общината разполага с 8 декара земя до сметището, където смята в близките два месеца да транспортира сметта. Когато това пространство се запълни ще дойде колапса.  Ще се наложи боклука да се транспортира до най-близкото регламентирано сметище в Хасково, за което първо Кърджали бг вести писа. Кметът на Хасково Георги Иванов обяви пред местен вестник, че е готов да приеме сметта на Кърджали.

От община Кърджали вече помолиха общините в областта и Ивайловград, които претоварваха сметта си до нашето бунище да преустановят извозването. Боклук от региона вече не се кара във сметището при Вишеград.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини