МОСВ натиска за по-малко сметище,кметът против

Хасан Азис

Министерството на околната среда и водите предлага в Кърджали да бъде изградено по-малко депо за твърди битови отпадъци от предвидения проект. Според ведомството на Нона Караджова това се налага заради спряното европейско финансиране по програма ИСПА. Сега проектът ще се  осъществява с държавни пари.

 Намялаването на размера на депото не ни устройва. То ще може да поеме боклука от общините в областта за не повече от 3 години. След това проблемът със сметта ще бъде отново на дневен ред. Това заяви пред журналисти в Кърджали кметът Хасан Азис.

 Според него от Министерството на околната среда и водите няма никакво движение за реализацията на депото за твърди битови отпадъци, както в първоначалния вариант на проекта, така и в съкратения.

До два месеца Кърджали ще е изправен пред остра криза с боклука.  Колите на сметосъбиращата фирма „Титан-Клинър” вече няма да има къде да изхвърлят сметта. Площадката на старото сметище е блокирана от българо-италианския консорциум „Униеко”-„Сиконко”-„Унивенд”, който хем не строи депото за твърди битови отпадъци, хем не дава да се изхвърля сметта на терена. Общината разполага с 8 декара земя до сметището, където смята в близките два месеца да транспортира сметта. Когато това пространство се запълни ще дойде колапса.  Ще се наложи боклука да се транспортира до най-близкото регламентирано сметище в Хасково, за което първо Кърджали бг вести писа. Кметът на Хасково Георги Иванов обяви пред местен вестник, че е готов да приеме сметта на Кърджали.

От община Кърджали вече помолиха общините в областта и Ивайловград, които претоварваха сметта си до нашето бунище да преустановят извозването. Боклук от региона вече не се кара във сметището при Вишеград.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини