Тръгва подписка срещу вероучението в училищата

Подписка в подкрепа на светския характер на българското училище стартира в Кърджалийско. Инициативата е на въстановената Дружба „Родина”. Родинци се опасяват,че с настояването за въвеждане на религия в школата двете основни вероизповедания в страната-православие и ислям искат да решат вътрешните си проблеми.

В подписката адресирана до президента Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов,председателя на Народното събрание Цецка Цачева се казва, че при преподаването на предмет „Вероучение” е възможно да се задълбочи разделението на обществото и да се поощри съществуването на изолирани обществени групи. Според родинци трябва да се отчита богатия европейски опит, както и специфичната българка действителност. У нас в атмосфера на привидно спокойствие и толерантност се разпространяват радикални и чужди на традициите ни религиозни доктрини, се казва в подписката. От Дружба „Родина” заявяват, че не желаят под каквато и да е форма да се провеждат религиозни мероприятия, както и да се поставя акцент върху религиозните различия между учениците.

 Родинци препоръчват след най-широко публично обсъждане в училищата да се въведе изучаване на история на религиите. Така децата ще имат научна, а не теологична представа за религиите по света.

 Дружба „Родина” е културно-просветна организация създадена през 1937 г.по инициатива на българи с ислямско вероизповедание в подкрепа на единството на българската народност. Днешните нейни съпредседатели са акад.Георги Марков, журналистът Зарко Маринов от Смолян и преподавателят Манчо Джуркин от Рибново.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини