8 °C

Час на будителя правят паисиевци в Кърджали

В навечерието на Деня на народните будители в кърджалийското СОУ „Отец Паисий” се проведе открит урок на тема „Човекът в колелото на живота”. В изключително нетрадиционното начинание взеха участие учениците от XII Г клас и представители на културната общественост в областния град. Така са били провеждани училищните уроци, свързани с Деня на народните будители още в началото на миналия век, по думите на преподавателката по литература, водеща урока, Венета Филипова. Тя успя да включи в един пъстър калейдоскоп анализационен диалог между класически образец на литературата („По жицата” на Й. Йовков и съвременен разказ (”Там някъде” на Любомир Георгиев, присъстващ на урока), диалог между ученици и гости, както и най-различни интерпретации и мнения на вечните теми в литературата и живота. Писателят от Пловдив Любомир Георгиев успокои младите хора, че днешните страдания и неудовлетворения провокират духовното ни израстване, като филтрират душите ни и отстраняват несъщественото, преходното.    
  
Творците и учителите, сподели Филипова, имат особен принос в тази посока. Защото винаги са носили същността на будителството в умовете, сърцата, и в душите си. И са я изявявали чрез изкуството и работата си, като са провокирали хората около тях към осъзнат и смислен живот. И от благоговейното и добродетелното са изграждали път към доброто, истинното и праведното дело.
  
Специалният гост в училищния час на будителя - руският поет и писател Ефим Кушнер напомни, че днешният будител създава новия свят по неизменните божествени закони с помощта на вярата, надеждата и любовта. И неговата главна задача се състои в това да установи и развие духовното състояние на човека и да създаде основата за възприемането на вечната истина за духа.
  
Оригиналната идея на Венета Филипова за подобно отбелязване Деня на будителите се прие от всички присъстващи с голямо въодушевление и с пожелания подобни часове-празници да се случват по-често. Нейните оригинални учителски усилия в тази посока са били оценени доста отдавна и тя е вписана в аналите на Американския биографичен институт, който предлага сведения за професионалисти от различни области на живота, които бележат успешното развитие на човечеството чрез своите обществени позиции и значими резултати в своята област.


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини