4 °C

ФИ.КОМ 6

Общините в Кърджалийско пред колапс, бюджетите окастрени

Шукран Идриз

Общини в Кърджалийско са пред колапс и не могат да извършват необходимите услуги на гражданите. Причината е орязаните бюджети. С около 40 на сто по-малко пари получават от държавата,от местни данъци и такси малките общини в Кърджалийска област в сравнение с 2008 г.преди да се почувства икономическата криза.

 При нас спадът в държавната субсидия и собствените приходи достига близо 50% в сравнение с 2008 г.споделя за Кърджали бг вести кметът на община Кирково Шукран Идриз.  Според нея общината не може пълноценно да изпълнява функциите си.  Под въпрос са уличното осветление и чистотата. Собствените приходи не достигат за да се поддържат комуналните дейности в състояние, което искат гражданите.  Проблем става храненето в детските заведения.  Не могат да се повишат таксите,  защото,хората са обеднели много и не могат да ги покрият.  Съдбата на здравните кабинети в училищата също е сериозен въпрос. Ще се налага един кабинет да обслужва 4-5 школа.т.е.здравните работници ще посвещават по един ден на учебно заведение. Ако стане инцидент,те на практика не могат да реагират.

 Драстично са орязани капиталовите разходи, заради намалената държавна субсидия. За община Кирково те са едва 200 000 за тази година. Само след дъжд местната власт е принудена да дава по 40-50 000 лева за преодоляване на щетите.

Общината обслужва 73 села и още от сега признава, че няма достатъчно пари за снегопочистване. Ако зимата е тежка много хора ще останат без връзка със света, поради безпаричието на местната власт.

  Бюджетът ни е 5 млн.лева. Реално оперирам с 3 милиона. От тях ми отрязаха 300 000 лева. Основно тава са пари за капиталови разходи.С окастрения бюджет се влошава качеството на предлаганите на гражданите услуги. На практика е замразено благоустрояването. Това споделя кмет на община Ардино Ресми Мурад. Той е силно обезпокоен за снегопочистването през зимата. Фирмите не искат за малки суми да работят на територията на общината.  Местната власт стяга налична техника за да може да се справи с проблема през зимата.

Положението с орязаните бюджети е много тревожно,споделя и градоначалника на Джебел Бахри Юмер.Според него план-сметката на общината била бюджет на оцеляването.

Най-затруднени са в най-голямата община-Кърджали. За разлика от по-малките общини, където държавната субсидия е основа на бюджетите им, областния център трябва да осигурява близо 50 на сто от издръжката си от собствени приходи. Общината сложи на тезгяха всичко, което може да се продаде. Последните сесии на местния парламент са посветени на тотална разпродажба на общинско имущество. В условията на криза обаче търсенето е слабо. Неразплатените разходи на община Кърджали вече надхвърлят 4,5 млн.лева. Държавата резна субсидията с близо 1,5 млн.лв. и изправи местното ръководство на нокти.

Качеството на услугите  е под въпрос.

Според кметът Хасан Азис,който е и зам.председател на Националното сдружение на общините в Република България няма община в страната която да не е задлъжняла в условията на криза.  Очакванията са,че правителството ще издърпа страната от икономическата депресия и ще даде глътка въздух на общините.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
28 ное 2020
Последни новини