Ученички печелят национално състезание с тема за отпадъци

На 23 и 24 октомври в град Кърджали се   проведе     национално състезание по природни науки и екология.Даде се възможност на учениците да представят авторски идеи и интерпретации по определен проблем, резултати от изследвания в областта на природните науки и екологията, да защитават собствена позиция по актуални за обществото проблеми, да покажат оригинално мислене.
     Състезанието включва изработване, представяне и защита на проекти от проблематиката  „Природни науки и екология”. Проектът може да бъде в областта на физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование, екология. Проектите се състезава в две възрастови групи  V - VІІІ клас и ІХ - ХІІ клас.
     Състезанието се проведе в два кръга, в два последователни дни. Представянето (презентацията) е в рамките на не повече от 8-10 минути.Оценяването и класирането на проектите се извършва от Национална комисия,  в състав от преподаватели по биология, химия, физика и екология от реномираните висши учебни заведения в страната – СУ „Климент Охридски”, ПУ „Паисий Хилендарски”, Благоевградски университет, Химико- технологически институт в София. Тази година във втора възрастова група се включиха 35 отбора от цялата страна.
    Отборът  на ГПЧЕ „Христо Ботев” град Кърджали  представен  от Адриана Емилова Стефанова, Деница Димитрова Димитрова  и Георги Николаев Арабаджийкси ,  ученици от 12 клас, обучаващи се в чуждоезиков профил английски с немски език. Ръководител на младите физици е Йовка Тананова, преподавател по физика  в  Езиковата гимназия.  Темата на проекта е „Градските отпадъци”, а предствянето му бе отлично.  Националната комисия  издаде служебни бележки на Адриана и Деница, с които  двете възпитанички на елитната гимназия вече са приети за студенти в престижни български университети.

Поредните успехи на възпитаници на Езиковата  на национално ниво сами говорят за качественото образование, което се предлага в ГПЧЕ „Христо Ботев” и то не само в сферата на чуждите езиците, а и на точните науки и е безспорен повод за гордост и удовлетворение   на  целия педагогическия колектив.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини