Полякиня плаща за грешка на избирателна комисия

Заради грешка на избирателна комисия полската гражданка Елжбета Йорданова-Чиликова ще трябва да плати 500 лева глоба на държавата, за това че е гласувала. Полякинята бе осъдена от Районния съд в Кърджали, а преди дни решението бе потвърдено и от Окръжния съд с председател съдия Георги Милушев.

Аз съм безработна, ще плащам по 5 лева на месец докато мога, заявява обидената на българската държава и правосъдие Елжбета.

  Чиликова живее в страната ни от 32 години. Женена е за българин. Притежава карта за постоянно пребиваващ чужденец. Твърди,че има и ЕГН от 1978 г.

 На 5 юли 2009 г. Елжбета Йорданова е наблюдател в 32-ра секция в Кърджали. Смята ,че като гражданин на Европейския съюз има право да гласува. Комисията безпроблемно я допуска до урната, като не оспорва правото й на глас. Тя е дописана под ,черта , тъй като я няма в избирателния списък.

  Властите откриват несъотвествието. Предадена е от прокуратурата на Районния съд. Магистратите отсъждат, че е нарушила закона. Заради това, че е примерен гражданин, я освобождават от наказателна отговорност и тя отървава тежка присъда. Налагат и наказание глоба в размер на 500 лева.

  Елжбета Йорданова обжалва решението пред Окръжния съд. Опирайки се на показанията на свидетелите от сгрешилата избирателна комисия магистратите постановяват, че Чиликова е била настоятелна да гласува и затова е виновна. Потвърждава присъдата на Районния съд . Решението е без право на обжалване.

  Елжбета се защитава сама защото няма пари за адвокат. Служебен защитник не иска ,защото не вярва в тази институция.

  След решението на магистратите на помощ се притичат приятели. Оказва се, че случая не е изолиран. В България са осъждани за упражнено право на глас и други чуждестранни граждани. Мнозина от тях обаче са оправдани заради грешките на избирателните комисии. Такива са случаите в Бургас Ямбол, Шумен. В Ямбол магистратите от Окръжния съд  постановяват, че виновна е избирателната комисия, която не е направила проверка или справка , след като е установено, че името не е включено в избирателните списъци. Оправдателната присъда отменя осъдителна на Районния съд в Ямбол.

 Смятам решението на съда в Кърджали за обидно. Ще помоля за съдействие полското посолство. Надявам се от там да ми помогнат да изплатя глобата, споделя Елжбета Йорданова.

  Мотивът на Окръжния съд в Кърджали за решението е ,че незнанието на закона, не оправдава нарушителите му.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже преломен в много отношения. Човек към когото до скоро сте били безразлични, сега привлича вниманието ви. Откривате неща, които до момента са ви убягвали. Предприемате решителна стъпка в правилната посока. Каквото и да се случи от тук нататък, успехът няма да ви убегне. Проявете повече постоянство и няма за какво да се тревожите.
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески подход в работата си, повишавате възможностите си за печалби и добри реализации. Интелектуалният ви потенциал ще намери изява в предстоящо събитие, организацията на което вече е в ход. Разногласията с колегите не биха имали сериозни последствия за вас, но бъдете вежливи в отношенията си.
20 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Достатъчно организирани сте, за да не се откажете от амбициозната задача, която стои пред вас. Силите ви се нуждаят от обновяване, за това използвайте от времето си за релаксация, природата е добър източник на енергия. За себе си знаете нещата, които ви правят по-добри и усещането ще ви отведе при тях.
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас се нуждаят от разнообразие и емоции. Днешният ден е подходящ за постъпки в тази насока. Може би е добре да помислите за кратка екскурзия или някакво нетрадиционно забавление. Неочаквани парични постъпления, вероятно ще улеснят избора ви.
20 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Присъствието на човека, който ви вълнува се отразява на работоспособността ви. Без да жалите труда си ще посрещате предизвикателствата на работното място, защото е сигурно, че такива ще имате. Поетите ангажименти няма да позволят отпускане, предвид срочността им. Ще привличате вниманието на хора с вашето разбиране за живота,сред които ще се чувствате добре.
20 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Откритото общуване днес ще ви носи предимства, освен, че ще се чувствате и добре. Ще си позволите повече свобода в обновяване на гардероба или задоволявайки други свои нужди, което ще ви направи по-активни в преследване на целите ви. Други ще се занимават с имотна сделка, покупка или продажба, както и ремонти по дома.
20 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Многото на брой задачи ще ви натоварят допълнително. Всеотдайността ви е пословична, но трябва да намалите темпото. Ще се насладите на взаимно удоволствие, ако отделите повече време на любимия човек. Повече мислете за бъдещето, а не за отминали неща, за които излишно се вините.
20 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За повечето от вас денят ще премине в рутинни занимания и предсказуеми действия. Поради желанието ви да привлечете нечие внимание или подкрепа е възможно да попаднете в деликатна ситуация. Кратко пътуване най-често свързано с уреждане на делови или семеен въпрос. Имотните проблеми са на път да свършат.
20 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доверие и зачитане към партньора си, за да се радвате на вниманието му. На работното място ще получите висока оценка за работата си, което ще се отрази и на възнаграждението ви. Други ще бъдат включени в съвместен проект, което ще им донесе печалби в дългосрочен план.
20 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С последователните си действия печелите предимства, които ви помагат да сте сред печелившите днес. Търсете сътрудничеството на добри професионалисти, ако искате да продължите и занапред успешния си ход. В противен случай ще калкулирате стрес и загуби. В много отношения прогнозите ви се сбъдват.
20 апр 2021
Последни новини