Полякиня плаща за грешка на избирателна комисия

Заради грешка на избирателна комисия полската гражданка Елжбета Йорданова-Чиликова ще трябва да плати 500 лева глоба на държавата, за това че е гласувала. Полякинята бе осъдена от Районния съд в Кърджали, а преди дни решението бе потвърдено и от Окръжния съд с председател съдия Георги Милушев.

Аз съм безработна, ще плащам по 5 лева на месец докато мога, заявява обидената на българската държава и правосъдие Елжбета.

  Чиликова живее в страната ни от 32 години. Женена е за българин. Притежава карта за постоянно пребиваващ чужденец. Твърди,че има и ЕГН от 1978 г.

 На 5 юли 2009 г. Елжбета Йорданова е наблюдател в 32-ра секция в Кърджали. Смята ,че като гражданин на Европейския съюз има право да гласува. Комисията безпроблемно я допуска до урната, като не оспорва правото й на глас. Тя е дописана под ,черта , тъй като я няма в избирателния списък.

  Властите откриват несъотвествието. Предадена е от прокуратурата на Районния съд. Магистратите отсъждат, че е нарушила закона. Заради това, че е примерен гражданин, я освобождават от наказателна отговорност и тя отървава тежка присъда. Налагат и наказание глоба в размер на 500 лева.

  Елжбета Йорданова обжалва решението пред Окръжния съд. Опирайки се на показанията на свидетелите от сгрешилата избирателна комисия магистратите постановяват, че Чиликова е била настоятелна да гласува и затова е виновна. Потвърждава присъдата на Районния съд . Решението е без право на обжалване.

  Елжбета се защитава сама защото няма пари за адвокат. Служебен защитник не иска ,защото не вярва в тази институция.

  След решението на магистратите на помощ се притичат приятели. Оказва се, че случая не е изолиран. В България са осъждани за упражнено право на глас и други чуждестранни граждани. Мнозина от тях обаче са оправдани заради грешките на избирателните комисии. Такива са случаите в Бургас Ямбол, Шумен. В Ямбол магистратите от Окръжния съд  постановяват, че виновна е избирателната комисия, която не е направила проверка или справка , след като е установено, че името не е включено в избирателните списъци. Оправдателната присъда отменя осъдителна на Районния съд в Ямбол.

 Смятам решението на съда в Кърджали за обидно. Ще помоля за съдействие полското посолство. Надявам се от там да ми помогнат да изплатя глобата, споделя Елжбета Йорданова.

  Мотивът на Окръжния съд в Кърджали за решението е ,че незнанието на закона, не оправдава нарушителите му.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини