Изселници масово си връщат турските имена в Кърджали

Бум на мераклии,които си връщат турско-арабските имена отбелязват през тази година в община Кърджали. Над 750 души са подали заявления в отдел ГРАО от началото на 2010 г..Повечето са  с молба да им бъдат възстановени рождените имена, сменени по време на т.нар.Възродителен процес. Това са предимно изселници, завърнали се в страната да подменят тескеретата си.  Сменилите имената си в личните си документи са една десета от общия брой на гражданите на общината, които трябва да подменят личните си карти, сочи статистиката.

 Има хора, които не са си идвали от десет години, когато  за първи път въведоха личните карти, споделя Хасан И.,живеещ днес в Истанбул.  Много от тези хора до ден днешен бяха с български имена в паспортите си.  Дори се представяха с тях,  когато се срещаха със сънародници от България в Турция.

Големият пик за възстановяване на турско-арабските имена на изселници е бил преди 5 години. Тогава хората масово са подавали документи в общината в Кърджали. Сега напливът е по-малък отчитат общински служители.

 Възстановяването на рождените имена на българските турци, сменени насилствено по време на т.нар.Възродителен процес става по административен път. Достатъчно е да се подаде заявление в общината, където е постоянния адрес.

Според статистически данни само в България днес живеят около 20 000  български турци, които не са си върнали рождените имена. Броят им в Турция не е известен.

Ако  искате да замените турското си име с българско трябва да минете през съда.

Днес много млади хора вземат български имена ,преди да заминат на гурбет на Запад.Така смятат че ще се предпазят от ислямофобията в Европа.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини