Азис: Сираци в митничарското село. Преглед на националния печат

„24 часа": Азис: Сираци в митничарското село

Cираци и изоставени старци да бъдат настанени в незаконно построените палати край Ивайловград, които да се превърнат в социални домове на надеждата.

Това предложи вчера фолкпевецът Азис. Той настоява огромните сгради с басейни край бреговете на язовира да не се събарят, а в тях да се доизградят рехабилитационни центрове, спортни зали, да има корпус за умствено изостанали деца.

Васил Боянов-Азис: Не събаряйте митничарските къщи, дайте ги на сираците

Тези прекрасни къщи на митничари, които видях от репортажите по телевизията, заснети от хеликоптер край Ивайловград, нека станат селище на надеждата. Не може да ги съборят, нямат право. Нека се превърнат в социални домове.

Преди време бях гледал откъси от дома за сираци в Могилино и там децата чоплели стената, за да ядат. Представяте ли си? Наистина ме боли и ми е мъчно, че тези хлапета нямат парно, нямат дюшечета, спят по 20 дечица в една стая.

Нима тези сараи не могат да поемат тези дечица? Водещият сутрешния блок по Би Ти Ви Виктор Николаев днес сутринта (б. р.- вчера) онемя от идеята ми и каза, че е брилянтна.

Хора, хубаво е да се помага и нека управляващите не отхвърлят идеята ми само защото е родена от мозъка на един фолкпевец. Да, аз съм фолкизпълнител, но преди всичко съм родител и като такъв обичам всички деца и ми е болно за страдащите.

 

„24 часа": Ревизията ще "гърми" по 3-4 богаташи на година

През последните няколко дни падна едно голямо облитане на богаташки къщи и ливади. Последва вълна от ехидстващи коментари, които започват да си припомнят от Боневия "Комар"(1997 г.) до миналогодишното броене на яхти и бентлита и швейцарски сметки. Луксозните къщи, т.нар. замъци, са нещо, което по-трудно се вижда за разлика примерно от мерцедесите.

Е, по Google Earth и най-масовият потребител, който ползва компютър, може да види дори историята - сложили са снимки, особено за големите градове - София, Бургас, Варна, и крайбрежията от 2000 г. насам - може да се види от първата копка до последната. Да му се преброят багерите и бетонът на човека. Но тук няма новина.

Все пак обаче на мен ми се струва, че летенето ще си плати бензина. Всички проучвания на общественото мнение от Бонев насам показват, че този тип зрелища вършат работа. Медиите ще завъртят снимките, филмчетата ще направят тиражи и аудитория. Хората ще кажат "брей"... и дълго ще си говорят възмутено за крадци.

Това гарантирано ще доведе до рейтинг на фона на всичките проблеми - здравна реформа, пенсионно осигуряване, дефицити и т.н. Проблемът е, че догодина трябва да се измисли нещо по-впечатляващо.

Все пак, ако не сме съвсем реалисти, може да видим и малко по-светли петна. Например психологическия ефект. Една новина от лятото, ни кара да не отиваме до крайности.

След вълната от данъчни проверки на морето се появи информация, че данъчната основа на ДДС се е вдигнала с 1 млрд. Т.е. събрани са около 200 млн. повече през август, спрямо предишната година. Като за първи път се случва през август да има повече събрани пари от юли. Но там трябва много внимателно да се прецени, защото през юли- август се усещаше някакво оживление в икономиката - повече харчене, повече внос.

 

„Труд": Да дойдат с празни куфарчета, ще им ги напълним

В Ставри Димитрово чакат не булдозери, които да бутат незаконните палати около яз. "Ивайловград", а джипове с добре облечени мъже, които да носят празни куфарчета да им ги напълнят. Това казаха пред "Труд" близки на собствениците на луксозни вили в митничарския рай на брега на язовира. "Иде изборна година, а кампаниите струват много пари", бе лаконичното им допълнение.

Те промълвиха няколко думи по телефона пред "Труд" след договорка да бъде запазена тяхната анонимност. И дадоха недвусмислен намек, че празните куфарчета трябва да бъдат напълнени с банкноти.

Това стана 2 дни след като хеликоптер на НАП облетя митичното и несъществуващо на българските карти село Ставри Димитрово. Което обаче е съвсем реално от две десетилетия.

Анонимната реплика беше нещо като коментар на изявлението на премиера Бойко Борисов, който в събота се закани да прати булдозери срещу палатите в чашата на язовира. Или да ги национализира, ако има юридическа възможност за това.

Самото Ставри Димитрово изглежда безлюдно до призрачност часове след въздушния набег на данъчните. Улици с кал и разбит асфалт рязко контрастират с белите високи огради и луксозните сгради зад тях. Всъщност в селото има само две улици - "Язовирна" и "Арда". Всичко останало са отбивки към поредния ограден имот.

 

„Труд": В ХХI век 30% от София е без канализация

Най-рано през 2020 г. София ще има напълно изградена канализация във всичките си квартали. Това е заложено в дългосрочния план на Столичната община за развитие на ВиК мрежата. Т. е. в ХХI в. жителите на една трета от европейската столица София живеят на септични ями. При положение че съоръжението "канализация" е било познато още в древния Рим, а дори и 6 века преди Христа насред йорданската пустиня обитателите на древния град Петра са имали отделни теракотени канали- за мръсна и за чиста вода.

В съвременна София обаче положението с отпадните води е тежко. В 30% от селищата в града няма канализация или тя е само частично изградена и не върши работа. Така мръсните води от домакинствата на хиляди семейства се оттичат по примитивни канавки и се изливат директно в дерета или реки. И през топлите месеци из кварталите от септичните ями се носи смрад. Такова е положението и в престижните квартали като "Драгалевци", "Бояна" или Банкя.

Общината работи по изграждането на канализация в районите "Кремиковци", "Нови Искър", Банкя и градските квартали на София, обясни зам.-кметицата по инвестициите и строителството Ирина Савина. С тези райони се бърза, защото срокът за строеж на канали в селищата с над 10 000 души е в края на 2011 г.За останалите (до 2000 жители) е 2016 г. според изискванията на ЕС. Е, след като нашата стратегия предвижда краен срок 2020 г., очевидно София няма да спази сроковете. Но от кметството се надяват да няма наказателни процедури.

 

„Стандарт": Домоуправителят агент на парното

Домоуправителят ще носи отговорност за всички в блока, които не си плащат парното. Това ще стане възможно, ако Народното събрание приеме предложението на "Далкия Варна" (бившата "Топлофикация Варна"). То е внесено миналата седмица в парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм. От дружеството предлагат да бъдат направени промени в Закона за енергетиката, чрез които да бъде въведена нова рамка за заплащане на сметките за парно отопление, съобщи ръководителят "Проекти и проучвания" в компанията Тодор Николов. Идеята на "Далкия Варна" е сдруженията на собствениците на етажна собственост да носят отговорност за навременното плащане на фактурите от всички собственици на апартаменти в блока. Ако предложението влезе в сила, излиза, че топлофикациите ще гонят домоуправителя, ако някой не си е платил сметката.

Шефът на домсъвета няма да носи финансови санкции, нито ще му се конфискува апартаментът, ако някой от комшиите не си плаща парното, обясни депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов. Идеята е той да бъде човекът, чрез който топлофикациите да осъществяват контакт с длъжниците си.

„Стандарт": Цигари само под щанда

Нов удар по пушачите готви Брюксел. Цигарите вече ще бъдат скрити под щанда, за да не се набиват на очи. Те ще бъдат в семпли опаковки със страховити снимки на разяден бял дроб. Това обяви здравният еврокомисар Джон Дали Малта пред "Ди Велт". Той призова за нови правила, които тотално да ограничат пушенето от 2011 г. В момента около 650 000 европейци умират всяка година заради вредния навик.

Трябва максимално да се затрудни достъпът до цигарите, призова Дали Малта. Той похвали Лондон за тоталната забрана на продажбите в британските супермаркети от догодина.

Друга идея е да се намали никотинът и катранът в цигарите.

Еврокомисията ще вземе мерки и срещу всички "вратички" в законите, които помагат на пушачите.

„Монитор": Делят ни от Румъния за Шенген

България и Румъния ще бъдат оценявани отделно за присъединяването им към Шенген. Това заяви след среща с премиера Бойко Борисов канцлерът на Германия Ангела Меркел, която бе на официално еднодневно посещение у нас вчера. "Германия винаги гледа изпълнението на критериите. По този начин ще се процедира и за членството на Румъния и България. От днес не можем да кажем каква ще е оценката, но ще бъде справедлива", заяви Меркел. Решението за присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство ще бъде взето от ЕС през ноември Не бива да се рекламираме или да обясняваме колко сме по-добри за сметка на която и да е държава. Румъния е наш съсед и й пожелаваме успех, дано всички покрием критериите, така че да няма шенгенски граници и на територията на Дунав, каза и премиерът Борисов.

„Монитор": Засичат тузарските имоти в online система

Oнлайн система, която да засича всички незаконни тузарски имоти у нас, започва да се изработва по искане на Националната агенция по приходите. Тя ще е част от екшън-план на агенцията, с който да се сложи край на далаверите с имоти на тузари. Предстои шефът на данъчните Красимир Стефанов да се срещне с главния архитект на София Петър Диков и зам. градския прокурор на столицата Роман Василев. На срещата трябва да се договори свързване на имотните регистри на общините със системите на НАП. По този начин всеки инспектор ще може да види кога даден имот е бил построен, от кого и на каква сума. В системата ще се вижда и препродажбата на имуществото и цената, платена от новите му собственици.

„Монитор": Пиян качи 20 деца в рейс

Пиян шофьор на училищен автобус натовари 20 деца и опита да ги закара на първенство по футбол в неделя сутринта в Берковица. Преди Асен Николов да седне зад волана обаче, полицаи го накарали да надуе дрегера. Машинката отчела 0,62 промила алкохол в кръвта му. „Пекох ракия снощи, не съм се напивал", оправдал се 62-годишният шофьор. Ченгетата обаче го прибрали в РПУ-то, а децата били извозени на мача с друг шофьор и автобус. Асен, който от десет години работел във 2-ро ОУ „Христо Смирненски", трябвало да закара 20-те малчугани от сборния футболен отбор на първенство. Маршрутът бил Берковица - Вълчедръм - Габровница и обратно.

„Сега": За еднакво лечение болниците ще получават различни пари

Здравната каса ще плаща по различни цени за едно и също лечение на различните болници. Догодина лечебниците ще са разделени на три групи - университетски, областни, общински и други. На групата "общински и други" ще се плаща една цена, на областните - с 10% повече, а на университетските - с още 25% повече.

Това става ясно от писмо на зам. финансовия министър Боряна Пенчева до националните консултанти в различните медицински специалности, оповестено от Центъра за защита правата в здравеопазването. Разделението е резултатът от остойностяването на медицинските дейности, което се прави от Министерството на финансите вече година. От него се очакваше да определи какви са реалните цени на лечението у нас и съответно колко средства са необходими за покриването им.

"Оказва се, че "реалните цени", както и досега, се определят като средностатистически величини на направените от болниците разходи, отнесени към общия размер на средствата за болнична помощ. Ако парите в бюджета са по-малко, "реалните цени" ще са по-ниски и обратно", отбелязват от Центъра за защита правата в здравеопазването.

В писмото не е споменато какви ще са базовите стойности догодина, т.е. колко пари спрямо сега ще получават по-малките болници и колко - по-големите. Но се разбира, че и през 2011 г. ще има делегирани бюджети, т.е. лечебниците няма да могат да харчат повече от това, което им е спуснала здравната каса. Ако цените за по-малките болници догодина паднат, те ще натрупат още по-големи дългове и възможности да фалират.

 

„Дневник": Само 30% от фирмите в България са действащи

Само малко над 30% от фирмите в България са реално действащи, показва статистиката на Агенцията по вписванията. Три месеца преди да свърши тригодишният период за пререгистрация на бизнеса, в агенцията са се вписали едва 285 301 фирми. Други 129 хил. фирми са създадени след 2008 г., когато започна процедурата по пререгистрация.

Близо 900 000 стари търговци обаче още не са подали заявления в агенцията. Срокът изтича на 31 декември и за 80-те работни дни до края на годината могат да се регистрират максимум 50 - 60 хил. дружества.

Данните досега потвърждават предварителните прогнози, че само една четвърт от старите компании развиват дейност. "Тези 285 хил. дружества, които са се вписали отново в търговския регистър, са активните икономически субекти в България", коментира икономистът Георги Стоев от "Индъстри уоч".

Два месеца и половина преди изтичането на срока обаче няма яснота как ще се проведе ликвидацията на останалите 850 - 900 хил. дружества. От Министерството на правосъдието цяла седмица не успяха да отговорят на въпросите на "Дневник" какво става с промените в Закона за търговския регистър, без които ликвидацията ще струва на държавата 450 млн. лв. и може да блокира работата на цели съдилища.

 

„Дума": 2000 лв. дневно се крадат с фалшиви карти у нас

Около 2000 лв. се крадат всекидневно у нас с фалшиви карти. Това сочат данните на експертите. "Ако всичките ви пари са по картова сметка и прочетете надпис на банкомата "Картата е отхвърлена", значи имате голям проблем", коментира зачестилите измами с банкови карти Александър Кирков, който е заместник-ръководител на научноизследователска лаборатория по кибернетична сигурност.

Лабораторията работи в областта на информационната сигурност и едно от направленията в нея има за цел да дава експертни оценки за нуждите на правосъдната система по повод дела за извършени измами с банкови карти. България и Румъния са страните, които в европейски мащаб контролират престъпността с фалшиви банкови карти, сочат данни на Европол.

Няма официална информация и колко на брой престъпления и измами с банкови карти се извършват годишно у нас. Това се пази в тайна, тъй като от тази информация зависи имиджа на банките, смята Кирков. Затова за България липсват официални данни за броя на потърпевшите и стойността на картовите злоупотреби.

Но в изявление на шефа на сигурността на VISA Europe Пийт Лейкман пред банков форум за сигурност се отчита, че у нас най-много престъпления с фалшиви банкови карти се извършват с такива, които са скимирани в чужбина, но парите са изтеглени в България, тъй като тук са най-леките присъди, които получават, докато в Европа този вид престъпления се наказват доста по-сурово.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини