Антените на мобилните оператори на 500 м от лечебни и детски заведения

Антените на мобилните оператори да бъдат разположени на разстояние не по-малко от 500 м от детски градини, училища, социални и лечебни заведения. Това предвиждат промените в Закона за здравето. Законопроектът е внесен в Народното събрание от депутата д-р Ваньо Шарков от СДС.

Предлагаме антените да не могат да бъдат поставяни върху покривите на сгради, ако съседната сграда попада в хигиенно-защитна зона. Освен това, когато се поставя такава антена на покрива на една сграда, трябва да се взема предварително нотариално заверено съгласие на всички собственици, които живеят в сградата, защото това са хората, които излизайки на покрива попадат на практика в най-незащитената зона, обясни Шарков.

Промените в Закона за здравето предвиждат още да не могат да бъдат поставяни антени на мобилните оператори върху стълбове от градската транспортна и улична осветителна мрежа. Операторите, които не отговарят на новите изисквания трябва да демонтират съоръженията за своя сметка в срок от един месец. Ако те сами не го направят общината ще има правото да ги демонтира в едномесечен срок за сметка на собствениците, допълни Ваньо Шарков.

Очаква се законовите промени да бъдат разгледани в постоянната комисия по здравеопазване около 20 октомври, а в пленарна зала да влязат в края на месеца или в началото на ноември.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини