Кристалина номинирана за еврокомисар №1. Вестниците в събота

„Стандарт": Вот за мечки

Съдбата на кафявата мечка се оказа далеч по-важна за депутатите от вота на недоверие към кабинета "Борисов". Очаквано той не мина. Правителството оцеля със 144 гласа, а премиерът Бойко Борисов дори не дойде в залата. Единствената изненада беше, че депутатът от "Атака" Камен Петков гласува "въздържал се".
Истински пленарни страсти пламнаха обаче при гласуването на поправките в закона за лова. ГЕРБери и опозиция разпалено дебатираха дивеч ли са кафявите мечки и дивите кози. Със спрей или с куршуми трябва да се пазим, ако Баба Меца ни нападне, спориха дълго народните избраници.
В крайна сметка те разрешиха отстрела на диви кози и мечки. Лично земеделският министър Мирослав Найденов ще отговаря за популацията на мецаните.

„24 Часа": Осигуровките скачат с до 2%

"Bъзможно е вноската за пенсия да се вдигне с до 2%. Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан. "Като се има предвид, че ние ги свалихме с 2%, всъщност няма в нашия мандат да има покачване", добави Борисов. Той обеща парите от 8% здравни вноски да отиват само за здраве.
"Вдигането на вноската за пенсия ще бъде под 3%, най-вероятно 1,5- 2%", потвърди по-късно в парламентарните кулоари и финансовият министър Симеон Дянков. "От три дни работим много. И с премиера вчера работихме два часа. И преди това с моите експерти, за да направим така, че с най-малката възможна ставка да се увеличат осигуровките", обясни Дянков. Той смята, че от вдигане на вноската губели и работници, и работодатели.

„Новинар": Отстраниха шефката на фонд "Земеделие"

Шефката на държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева е освободена от длъжност. Решението е било взето на късно заседание на Управителния съвет на фонда в четвъртък вечерта. Временно изпълняващ длъжността е Светослав Симеонов. Рокадата била съгласувана с премиера Бойко Борисов и министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев. Целта на освобождаването на Илиева от поста била да се обезпечи оперативното функциониране на институцията заради предстоящите неотложни задачи по управлението на средствата от европейските фондове.

„Дума": 80% от влаковете на БДЖ опасни

Близо 80 процента от локомотивите и вагоните на БДЖ се движат без сертификат за безопасност и в нарушение на закона. Това постанови вчера Софийският административен съд по повод заповед, с която се забранява движението на локомотиви и вагони с негодни сертификати.
Забраната е от 18 май и е подписана от вече бившия шеф на "Железопътна администрация" Симеон Ананиев. Той обаче бе уволнен от транспортния министър Александър Цветков преди дни.
Вчера стана ясно, че и единият от влаковете, участници в инцидента в Драгоман, също е бил без годен сертификат.

„Труд": Кристалина номинирана за еврокомисар №1

Кристалина Георгиева е номинирана за отличието "еврокомисар на годината" от престижното издание "Юръпиън войс".
Еврокомисарят от България получава номинацията, защото се справя много добре с ресора си и е доказала авторитета и компетентността си. Организаторите на анкетата отбелязват и факта, че Георгиева и екипът й се реагирали адекватно на бедствията в Хаити и Пакистан.
За втори път български еврокомисар е с престижната номинация. През 2008-а година беше номинирана Меглена Кунева. Победителят тази година ще бъде избран след онлайн гласуване на интернет страницата на изданието до края на месеца.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини