Константин Пенчев е новият Гиньо Ганев. Преглед на националния печат

„Труд": Хиляди на протест за по-високи пенсии

Многохиляден митинг на КНСБ събра вчера миньори, лекари, металурзи, актьори, химици и всякакви недоволни от предлагания "шанс" да работят три години повече за пенсия. Близо 15 000 души според стачния комитет на КНСБ изпълниха площада пред парламента и всички улици наоколо. Според други данни митингуващите са били около 7000-8000.
Проектът за пенсионната реформа беше оттеглен от парламента преди ден. Това обаче не отмени протеста. Софийските жълти павета бяха оглушени от виковете на хиляди българи, дошли да протестират и срещу дупките в образователния бюджет, и срещу липсата на пари за култура. Не беше пожалено и екоминистерството заради предстоящото затваряне на ТЕЦ "Брикел". "Агенти" на Яне Янев пък използваха събитието, за да съберат подписки за нова конституция.

„Стандарт": ДАНС рови 30 чувала бумаги на ислямисти

30 чувала с арабска литература, компютри, дискове и флашпамет ще проверяват агентите от ДАНС. Те се надяват, че в иззетите при завчерашната операция документи ще намерят и списъци на младежи, обучавани от нелегалната ислямистка фондация "Ал Уакф Ал Ислями". Това съобщиха вчера разследващи. Според участници в акцията водач на българския клон на фондацията бил ходжата на град Сърница Саид Мутлу. Агентите от ДАНС разполагали със свидетелски показания. "Организацията е много опасна, салафитите са нейното идеологическо звено", разясниха магистрати, участвали в спецакцията.

„24 Часа": Светослав Симеонов замества бременната Калина Илиева

Зам.-шефът на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов ще оглави временно фонда, заяви Мирослав Найденов.
Светослав Симеонов ще замести Калина Илиева като ръководител на Държавен фонд "Земеделие". Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов пред бТВ. Той изрази неприятното си чувство, след като научил от радиото, че Илиева не е болна, а бременна, и затова временно няма да може да ръководи фонда.
"Имаше представен болничен лист за съвсем друго заболяване на Калина Илиева. Затова помолих да я оставят да се възстанови и тогава да отговаря на въпроси. Не само аз, не знаеше и премиерът, и Томислав Дончев." Това заяви Найденов относно бременността на председателя на фонда Калина Илиева. "Като принципал нямам пряко наблюдение върху дейността на фонда, днес ще получим подробен доклад."

„Новинар": Константин Пенчев е новият Гиньо Ганев

Общественият защитник обеща да защитава децата в домовете
Депутатите избраха с тайно гласуване Константин Пенчев за омбудсман на Република България. От общо 214 гласували депутати за него своя вот са дали 137 избраници. Конкурентката му Сабрие Сапунджиева, издигната от ДПС, получи подкрепата на 51 народни представители. Общо 26 са били невалидните бюлетини, като четири от пликовете са били празни. Пенчев бе кандидатура на ГЕРБ, която бе подкрепена от „Атака" и Синята коалиция.
Мандатът му като председател на Върховния административен съд изтича през март 2011 г. За да бъде назначен за омбудсман обаче, той трябва да бъде освободен от поста. Това трябва да направи ВСС, тъй като той е органът, който назначава висшите магистрати. Очаква се това да стане следващата седмица.

„24 Часа": Земетресение разлюля Варна

Земетресение разлюля Варна, Девня и Нови пазар. То е било с магнитуд от 4,4 по скалата на Рихтер, съобщи Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.
Епицентърът на земетресението е в района на Провадия.
Трусът е продължил 10-15 секунди. Няма данни за нанесени щети. Хората са го усетили кратко, като леко разлюляване, казаха сеизмолозите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини