0 °C

Посланик на добра воля хвали болницата в Кърджали

„Не съм виждала толкова чиста и спретната болница в България, каквато е тази тук.” Това заяви при посещението си в МБАЛ ”Д-р Ат. Дафовски” Кърджали контеса Естер дьо Помери – посланик на добра воля към швейцарския Червен кръст. Тя остана очарована от визията на лечебното заведение и изрази надежда, че другите лечебни заведения в страната ще почерпят опит от многопрофилната болница. Визитата на графинята бе изцяло по нейна инициатива и по покана от страна на Яков Джеръми - председател на фондация “България”. В края на пролетта, благородничката бе изпратила 5 тона играчки за децата на Кърджали. Този път интересът й е привлечен от лечебните заведения в областта, сред които и МБАЛ ”Д-р Ат. Дафовски”. В лечебното заведение, тя бе посрещната лично от директора д-р Тодор Черкезов. В разговор той подчерта, че това не е първият контакт в дарителските взаимоотношения с Швейцария. През 2003г. военният министър на кантон Берн Дора Андрес е съдействала многопрофилната болница да получи техника от разформирована швейцарска болница, с което дарение е бил оборудван част от хоспис „Добролюбие”. В разговорите си с контесата, д-р Черкезов обясни накратко дейностите, които се извършват в ръководеното от него лечебно заведение и подчерта необходимостта от попълване на материалната база на болницата чрез различни форми на сътрудничество, за да може финансовият ресурс да бъде пренасочван изцяло към пациентите. Като пример той посочи добрите взаимоотношения между български болници и посолството на Швейцария в България, като подчерта, че тяхната съвместна дейност не се изразява само и единствено в подпомагането с апаратура и обзавеждане, но и в обмяната на опит между лекарските кадри от двете държави.

Контеса Естер дьо Помери прояви интерес от нуждите на Кърджалийската болница и обеща, че МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски”, заедно със „Св. Георги” Пловдив ще са първите, които ще получат от очакваните от Швейцария дарения за български болници. Тя се ангажира лично да помогне за започване на едно добро партньорство между посолството на Швейцария в България и многопрофилното лечебно заведение.

Благородничката бе разведена из отделенията на болницата, като най-очарована остана от хоспис „Добролюбие”. Контеса дьо Помери сподели, че за първи път вижда толкова добре изграден и спретнат хоспис. Най-много й допаднали цветовете, с които са боядисани стените на заведението от социален тип. „Много е пъстро и свежо. Има много цветове, а цветовете са важни за създаване на настроение и уют у болните.”, подчерта още тя.

Директорът на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” д-р Тодор Черкезов коментира, че добрата оценка значи много. Според него тя е най-обективна, защото е направена от човек от чужбина, който не се влияе от каквито и да е вътредържавни фактори. Според него, взаимодействието в областта на здравеопазването е признак на висока хуманитарна ориентация, в центъра на която стои човешкото здраве.

По време на визитата си в Кърджали, освен от Яков Джеръми, контеса дьо Помери бе придружавана от специалист в областта на медицината – д-р Ханс Мейдър. Благородничката бе удостоена с почетния плакет на болницата, който се връчва само на високопоставени лица .

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
03 дек 2020
Последни новини