Мюфтии скачат на ДАНС

Акцията на МВР и ДАНС срещу разпространителите на радикален ислям у нас предизвика гневна реакция в Главното Мюфтийство на Мустафа Алиш Хаджъ. Духовниците смятат, че привърженици на Алиш са обект на внимание от секретните служби. Причината е в това, че са натопени от Недим Генджев, председател на обявения за легитимен Висш мюсюлмански духовен съвет. Главно мюфтийство на Мустафа Алиш Хадгжъ събра вчера всички районни мюфтии и излезе с нарочна декларация.

„Нарушаването по различни поводи на човешки права на представителите на мюсюлманското малцинство, които са лоялни граждани на Република България, и подлагането им на нечовешки отношения, не могат да се приемат по никакъв начин за нормално”,се казва в документа.

„Днес сме изправени пред поредната нова изява на политиката на натиск и сплашване, която българските власти прилагат спрямо представителите на законно и по свободната воля на българските мюсюлмани избрано ръководство на Главно мюфтийство”, подчертават мюфтиите.

Според информацията на мюфтийството полицията е нападнала домовете на районните мюфтии, ваизите и имамите в Смолянски, Пазарджишки и Благоевградски области и е арестувала 12 души. Десет от арестуваните са освободени след разпит. За двама от тях обаче няма сведения да са на свобода.

При нападението, извършено на дома на районния мюфтия на Пазарджик – Абдуллах Салих, са били иззети 17 000 лева, предоставени му от Главно мюфтийство за изплащане на заплатите на имамите от района,твърди Мустафа Алиш Хаджъ.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини