Пет училища в Кърджали приемат петгодишни деца

Пет училища в община Кърджали вече приемат петгодишни деца в подготвителни групи. Това са СОУ”П.Р.Славейков”,ОУ”Св.св.Кирил и Методий”,СОУ”Йордан Йовков”,СОУ”Отец Паисий” и СОУ”Климент Охридски”. Формирани са смесени групи заедно с шест годишни. Общо 85 % от петгодишните деца са обхванати в подготвителни групи в детските градини и училищата. Общината има план за привличането и на останалите 15 на сто. Това съобщи за Кърджали бг вести зам.-кметът по образованието на Кърджали Елисавета Кехайова.

  Общината ще бъде готова да формира самостоятелни групи от петгодишни през 2012 г. Очаква се това да бъде фиксирано и от обсъждания на второ четене закон. Тогава обучението на петгодишните ще стане задължително, подчерта Кехайова. Според разговори с експерти, родители, директори на училища 2012 г. е реалистичен срок. Все още обаче педагози и родители не са на единно мнение за тази стъпка.

 Две са причините община Кърджали да има интерес от влизането на петгодишните в училищата. Едната от тях е, че децата ще се приобщят към обществото. Втората причина е, че в специфичен район като нашия тези, за които българския не е майчин ще могат да го усвоят добре,смята зам.-кметът.

  Проблемите са сериозни-в Кърджали няма  материална база, в селата-липсват деца.

Реформата изисква много средства. Според Кехайова държавата трябва да осигури транспорт на петгодишните от отдалечените села и да обезпечи храненето им.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини