Нобелова награда за нещо, което може да се получи с молив и тиксо

Двама британски руснаци получиха Нобеловата награда за физика. Графенът е революционен материал, който може да бъде получен с помощта на скоч и молив.

Константин Новоселов и Андрей Гейм получават тазгодишната Нобелова награда „за революционни експерименти с двумерния материал графен” Двамата са напуснали Русия пре 90-те години на 20 век и работят в университета в Манчестър.

Графенът е необичайно състояние на въглерода – слой графит с дебелина един атом. Структурата му е позната дълго преди откриването и. Има я в учебниците по физика -безкрайни плоски шестоъгълници. Лесно се чертае, трудно е да се синтезира. Парченце графит се състои от множество плътно пресовани слоеве графен, а как да бъде отделен един-единствен? Една от технологиите е: вземате скоч, залепяте го на парче графит, отлепяте и имате правилните атоми. Без колайдери, ей така просто.

Новата структура е роднина на нанотръбите и фулерените. Графенът показва различни физически аномалии. Без съседни атоми отгоре и отдолу поведението на въглеродния лист с дебелина 1 атом се променя радикално. На графена ще се базират процесори с размер 1 микрон и други чудеса на нанотехнологиите.

Може да видите това и в учебниците по химия. Синтезиран в реалността, графенът отваря нови хоризонти.

Руският фонд „Сколково”, една от приоритетните задачи на който е взамодействието с руската научна диаспора,  е решил да покани Новоселов и Гейм да участват в проектите му. Заявлението на фонда е било направено на пресконференция във връзка с предстоящото посещение на ръководители на големи венчърни фондове от Силиконовата долина в Русия. Делегацията ще бъде водена от губернатора на Калифорния Арнолд Шварцененгер, съобщават руските медии.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини