Без пенсии след 8 г., ако няма реформа. Вестниците в неделя

„24 часа": Македонско гражданство или BG кола - избирайте!

"Принуждават ни да се откажем от македонско гражданство. Оказва се, че може да имаме албански коли и тях никой не ги спира, а не може да караме български", казаха гневни македонци, които не бяха допускани от своите гранични власти да влязат в страната си, защото карат български коли.

На 1 октомври в Македония влезе в сила закон, според който македонци не могат да карат коли с чужди номера. В страната има над 50 000 автомобила с чужди номера, 90% от тях са български. За пререгистрация се плаща над 1000 евро. "Студент съм в Благоевград, имам и българско гражданство. Сутринта влязох в България и на ГКПП Делчево никой не ме предупреди, че вечерта няма да ме пусне с българската кола. Това е тенденциозно отношение на македонските власти към хората с българско самосъзнание", каза 23-годишният Стоян от Делчево.

 

„24 часа": Без пенсии след 8 г., ако няма реформа

Ако КНСБ успее в отлагането на пенсионната реформа, а като гледам, може и да успее, това значи, че може да няма пенсии още след 8-10 г., а не след 40-50. Това предупреди вчера Иван Нейков, бивш социален министър и шеф на Балканския институт за труда и социалната политика. Той изтъкна, че от 2000 до 2010 г. приходите на НОИ в левове са се увеличили с 69%, а разходите - с 210. Същевременно осигуровките намалели с 14 пункта, което се равнявало на 45% и значело ликвидация на половината приходи на входа. Грешка било намаляването на осигуровките, без да се постави условие в замяна бизнесът да отвори нови работни места и да вдигне заплатите. Затова дефицитът на НОИ вече минавал 2 млрд. лв., а догодина щял да стигне 2,3-2,4.

Филмът свърши, КНСБ ще излезе на протест на 7 октомври дори и това да означава оставка на премиера, отсече вицепрезидентът й Пламен Димитров. Внесеният в парламента вариант за пенсионна реформа не предлагал адекватни решения на социалните проблеми. Изходът бил вдигане на осигуровките и затвор за тези, които не ги внасят. 3/4 от работещите според анкета на НОИ одобрявали това.

 

„Труд": Бойко Борисов: Имам поне 5-има кандидат-президенти

ГЕРБ има поне петима кандидати за президент, които можем да изкараме и които могат да спечелят. Това обяви премиерът Бойко Борисов на откриването на нова отсечка от магистрала "Марица". Преди всичко обаче управляващите трябвало да продължат да си изпълняват обещанията. Затова и партията била готова за избори по всяко време.

"Благодаря на президента Георги Първанов за всички съвети, които ми даде. Но ако бях се вслушал в съвета му да отпуснем бюджетния дефицит, сега щяха да ни глобят от Брюксел, защото излезе изискване дефицитът да не надхвърля 3 на сто", рече премиерът. За 2010 г. се очаква дефицит от 4,8% от БВП.

Борисов пак обяви, че "в петък съм превел в здравеопазването 65 млн. лв.". Според премиера народът виждал, че ГЕРБ изцежда всичко от възможностите и на държавата, и на бюджета, за да оцелеят хората. Но въпреки това успявали в същото време да пускат магистрали.

 

„Труд": Вземат от Дянков парите на здравната каса

Парите от здравните вноски на българите да не са под контрола на финансовия министър Симеон Дянков, а под надзора на обществен съвет. В него ще влизат представители на синдикатите, съсловните лекарски организации и банката, в която ще се съхраняват средствата. Новата структура ще управлява солидния годишен ресурс от над 1,5 млрд. лева.

Тази идея била обсъждана на среща с премиера Бойко Борисов, лекарския съюз и директори на болници, съобщи в интервю за "Труд" ген. Стоян Тонев, началник на Военномедицинската академия в София.

Според идеята финансовото министерство щяло да управлява само парите, които държавата плаща за здравноосигуряваните от нея групи. Става дума за децата, пенсионерите, студентите, безработните и държавните служители.

 

„Стандарт": Сергей се предложи на Първанов

Предконгресно соцлидерът Сергей Станишев се предложи на президента Георги Първанов. Експремиерът потърси подкрепата на държавния глава от трибуната на червен форум в Пловдив.

"Ние трябва да имаме партньор в лицето на президента и на всички, които работят в подкрепа на неговата гражданска инициатива, която Георги Първанов изгражда по места. И тази инициатива ще бъде подкрепена от нашите кандидати на изборите. Но при ясни правила на отношенията и при условие, че това води до разширяване на опозиционното пространство като алтернатива на ГЕРБ", заяви Станишев под тепетата. Той беше категоричен, че без БСП е невъзможна сериозна политическа алтернатива на ГЕРБ.

Станишев хвърля ръкавицата преди конгреса на червените на 16 октомври, за да запази лидерския пост, тръгнаха веднага коментари сред различните крила на "Позитано" 20. Според тях Станишев се опитва лицемерно да стопли отношенията си с хората на президента. По думите на червени депутати неслучайно соцлидерът лансирал за кандидат-президенти близките до Първанов Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. "С вкарването на президентската тема в дебата се опитва да отвлече вниманието от себе си и да накара колегите си да коментират президентския проект, а не да се целят в него и да искат смяната му", каза пред "Стандарт" депутат от Коалиция за България. Освен това червените смятат, че е нормално един лидер на партия да търси коалиция за предстоящите избори.

„Стандарт": Тирове на кило

"Да ви върви по вода", пожела Георги Гергов, пълномощник на председателя на Управителния съвет на Международен панаир Пловдив минути след като Илиян Филипов получи ключовете на 100-те тира, както и на два джипа GL-Class.

"Гордея се, че една българска фирма може да купи толкова много автомобили наведнъж. Очевидно очакват добри сделки в Западна Европа, където кризата вече свършва", коментира Манфред Мулц, председател на Съвета на директорите на "Балкан стар". Фирма ПИМК е пловдивска компания. Тя е сред водещите 10 транспортни фирми в страната.

Осъществява транспортни услуги в цяла Европа, а на пазара е от 2000 година. Работи предимно с товарни автомобили от марката "Мерцедес". След инцидента с битите шофьори заради стачката в Гърция лично министърът на транспорта Александър Цветков посети компанията и се срещна с пострадалите водачи и ръководството на ПИМК.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини