Европа спря парите за сметището, боклуците ни зариват

Депото за твърди битови отпадъци в Кърджали е пред пълен провал. Губим 14 млн.евро по програма ИСПА заради драматично забавяне на проекта. Почти всички фирми подизпълнителки са спрели работа и изтеглят техниката си. Българо-италианският консорциум „Униеко”, „Сиконко” и „Унивенд”, който трябва да завърши обекта до края на тази година, не плаща. Причината е спрянато финансиране от страна на Европейската комисия. Освен, че не дава пари за нови строителни работи, комисията не привежда суми и за извършени дейности. От Министерството на околната среда и водите, което отговаря за обекта, съобщиха за Кърджали бг вести , че наложената санкция е временна. Причината за наказателните мерки е, че при избора на изпълнители на двата договора – за депото и за рекултивация на старото сметище са използвани процедури за пряко договаряне. Извършена е проверка от МОСВ и тя е предоставена на Европейската комисия, но засега от там отговор няма.

Работата по изграждането на депото и седем претоварни станции в общините на областта и Ивайловград не е прекратявана, а продължава с намалени темпове, твърдят от екоминистерството.

Проверка на Кърджали бг вести показа, че по претоварните станции работата е замряла напълно. Поставени са по няколко фургончета, оградени с мрежи и това е. В същото време общините трябваше да закрият сметищата си. Те возят боклуците си в Кърджали. Тук пък са похарчени милиони за рекултивация на старото бунище. И тъй като новото не е готово  сметта се насипва пак на старото място. Параграф 22.

От МОСВ съобщават, че са провели няколко срещи с ръководството на консорциума-изпълнител. Обсъдена е възможността  за „оптимизация” на обекта в условия на криза и намаляване на обема от строителни работи. От „Сиконко”,”Униеко” и „Унивенд” настояват за допълнително заплащане на взривни работи, които са се наложили заради неточни геоложки проучвания, твърдят експерти. Ако се извършат взривявания, ще отпаднат допълнителни работи, които се налагат на двата котлована /бетонни съдове за смет/, заявават от МОСВ.

14 млн. евро бяха осигурени през 2008 г. по програма ИСПА. Оказаха се недостатъчни. Държавата отпусна още 10 млн.лв. За рекултивация на старото сметище бяха дадени още 3 млн.лв. Толкова приведе правителството и за обходен път. Резултатът е  нулев.

Ако до края на годината обектът не бъде завършен, ще трябва да върнем усвоените евросредства. Изграждането на обекта ще стане с финансиране от републиканския бюджет. Съмнително е в условия на криза финасовият министър Симеон Дянков да отпусне 40 млн.лева за Кърджали.

Както Кърджали бг вести първи писа, може да се стигне дотам - да возим боклуците си на сметището в Хасково. Тамошния кмет Георги Иванов е готов да ги приеме. Естествено, срещу заплащане.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
15 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
15 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
15 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
15 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
15 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
15 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
15 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
15 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
15 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
15 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
15 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
15 апр 2021
Последни новини