Европа спря парите за сметището, боклуците ни зариват

Депото за твърди битови отпадъци в Кърджали е пред пълен провал. Губим 14 млн.евро по програма ИСПА заради драматично забавяне на проекта. Почти всички фирми подизпълнителки са спрели работа и изтеглят техниката си. Българо-италианският консорциум „Униеко”, „Сиконко” и „Унивенд”, който трябва да завърши обекта до края на тази година, не плаща. Причината е спрянато финансиране от страна на Европейската комисия. Освен, че не дава пари за нови строителни работи, комисията не привежда суми и за извършени дейности. От Министерството на околната среда и водите, което отговаря за обекта, съобщиха за Кърджали бг вести , че наложената санкция е временна. Причината за наказателните мерки е, че при избора на изпълнители на двата договора – за депото и за рекултивация на старото сметище са използвани процедури за пряко договаряне. Извършена е проверка от МОСВ и тя е предоставена на Европейската комисия, но засега от там отговор няма.

Работата по изграждането на депото и седем претоварни станции в общините на областта и Ивайловград не е прекратявана, а продължава с намалени темпове, твърдят от екоминистерството.

Проверка на Кърджали бг вести показа, че по претоварните станции работата е замряла напълно. Поставени са по няколко фургончета, оградени с мрежи и това е. В същото време общините трябваше да закрият сметищата си. Те возят боклуците си в Кърджали. Тук пък са похарчени милиони за рекултивация на старото бунище. И тъй като новото не е готово  сметта се насипва пак на старото място. Параграф 22.

От МОСВ съобщават, че са провели няколко срещи с ръководството на консорциума-изпълнител. Обсъдена е възможността  за „оптимизация” на обекта в условия на криза и намаляване на обема от строителни работи. От „Сиконко”,”Униеко” и „Унивенд” настояват за допълнително заплащане на взривни работи, които са се наложили заради неточни геоложки проучвания, твърдят експерти. Ако се извършат взривявания, ще отпаднат допълнителни работи, които се налагат на двата котлована /бетонни съдове за смет/, заявават от МОСВ.

14 млн. евро бяха осигурени през 2008 г. по програма ИСПА. Оказаха се недостатъчни. Държавата отпусна още 10 млн.лв. За рекултивация на старото сметище бяха дадени още 3 млн.лв. Толкова приведе правителството и за обходен път. Резултатът е  нулев.

Ако до края на годината обектът не бъде завършен, ще трябва да върнем усвоените евросредства. Изграждането на обекта ще стане с финансиране от републиканския бюджет. Съмнително е в условия на криза финасовият министър Симеон Дянков да отпусне 40 млн.лева за Кърджали.

Както Кърджали бг вести първи писа, може да се стигне дотам - да возим боклуците си на сметището в Хасково. Тамошния кмет Георги Иванов е готов да ги приеме. Естествено, срещу заплащане.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини