„Атака” събира подписи за пътя за Гърция през Аврен

Борислав Ноев

Партия „Атака”  започна подписка за възстановяване на пътя от крумовградското с. Аврен до с. Миртиски, община Органи в Гърция. Според координатора на националистите за региона Борислав Ноев е много по-евтино да се ремонтират 4-5 километра от съществуващ път, отколкото да се проектира и строи ново и скъпоструващо трасе. „Шосето отново ще се превърне в основна артерия за комуникации между крайграничните общини. Към момента то се използва и от двете държави в участъците до границата. В Гърция го знаят като „Българския път” и се ползва като транспортна връзка по направление Миртиски – Каливя – Хамило – Кехро – Керася – Александруполис”, поясни вчера Ноев. По думите му така се удовлетворяват нуждите на жителите на крайграничните райони и припомни, че разстоянието от последното село на границата Черничево до гръцкото селище Миртиски е само 3 км. „Към момента хората от крайграничните села трябва да бият над 200 км, за да навестят съседите си отсреща. В това положение са десетки села – Егрек, Девесилица, Голям Девесил, Малък Девесил, Аврен, Гугутка, Тихомир и т.н. Същото важи и за гръцките села в района”, аргументира се националистът.

Той припомни, че „Атака” никога не обещава неизпълними неща. „Атака” цели да ускори процеса, като повдигне въпроса за ремонта на трасето пред българското и гръцкото правителство”, поясни координаторът на партията. Според него проектът за спогодба между двете страни е приет на 12.05.2005 г., а към момента са необходими минимални средства, за да се помогне на хората от целия регион да пътуват по-бързо и лесно до съседна Гърция. „Атака” е национално отговорна политическа сила, която се бори за подобряването на живота на всички българи, независимо от тяхното етническо самоопределяне и вероизповедание”, категоричен бе областният координатор на партията.

Пред журналисти той посочи, че пътят, с чието възстановяване сега се наемат националистите, в близкото минало е бил един от най-използваните пътища в тази част на Родопите. Чрез него се осъществявала пряка връзка между Кърджали и Александруполис, през Момчилград и Крумовград. В настоящият проект има директна връзка между Кърджали и Комотини. Според историците пътят е бил построен още от римляните при тяхната инвазия на Балканите.

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини