Погребенията в Кърджали поевтиняват

Кметът Хасан Азис

Намаляване на цените на услугите за погребения на общинската фирма „Обредни дейности“ поиска кметът на Кърджали Хасан Азис от общинските съветници днес. Корекциите се налагат заради появилата се конкуренция от частна фирма.

Досега цялостната организация на едно погребение струваше 51,74 лева. Отделно за административното обслужване се вземаха 12,56 лв.

Сега гражданите ще плащат за обслужване на погребение 12,60, а за организация на траурна церемония в зала или на гроба, включително и слово на духовно лице-20 лева.

Предвижда се осигуряване на носачи за 36 лева- еднократно и 54 лева - двукратно.

За един месец почистването на гроб излиза 20 лева. Ако е еднократно цената е 10 лева.

Затяга се режимът на безплатните погребения. Те се извършват само на български граждани, които са самотни, без близки и роднини, бездомни, безпризорни, социално слаби и ветерани от войните. Прецизирането на текста предизвика скандал. Съветничката от БСП Камелия Колчева поиска да не се ограничават лицата, които имат право на тази услуга. Спор възникна и за текста, според който компетентните органи или близките предоставят документи, върху които „Обредни дейности” съставя протокол.

С мнозинство съветниците приеха предложението на градоначалника.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини