Погребенията в Кърджали поевтиняват

Кметът Хасан Азис

Намаляване на цените на услугите за погребения на общинската фирма „Обредни дейности“ поиска кметът на Кърджали Хасан Азис от общинските съветници днес. Корекциите се налагат заради появилата се конкуренция от частна фирма.

Досега цялостната организация на едно погребение струваше 51,74 лева. Отделно за административното обслужване се вземаха 12,56 лв.

Сега гражданите ще плащат за обслужване на погребение 12,60, а за организация на траурна церемония в зала или на гроба, включително и слово на духовно лице-20 лева.

Предвижда се осигуряване на носачи за 36 лева- еднократно и 54 лева - двукратно.

За един месец почистването на гроб излиза 20 лева. Ако е еднократно цената е 10 лева.

Затяга се режимът на безплатните погребения. Те се извършват само на български граждани, които са самотни, без близки и роднини, бездомни, безпризорни, социално слаби и ветерани от войните. Прецизирането на текста предизвика скандал. Съветничката от БСП Камелия Колчева поиска да не се ограничават лицата, които имат право на тази услуга. Спор възникна и за текста, според който компетентните органи или близките предоставят документи, върху които „Обредни дейности” съставя протокол.

С мнозинство съветниците приеха предложението на градоначалника.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини