Погребаха в саркофаг 199 христови воини

„Който не уважава живите, не почита мъртвите”. С тези думи пловдивският митрополит Николай даде знак да бъдат положени днес костите на 199 христови воини в специален съркофаг в двора на храма „Св. Георги” в Кърджали.

Събитието бе повод да се отслужи панахида за душите на светци и воини, загинали за „вяра и освобождение” на Родопите. За това богоугодно дело бе дошъл и димотишкия митрополит Дамаскин. Двамата владици служиха на български и гръцки. Гости на церемонията бяха кметът на Кърджали Хасан Азис, областният управител Иванка таушанова, шефа на областната дирекция на МВР комисар Тодор Терзиев, депутатите Цвета Караянчева и Димчо Михалевски.

Събитието привлече вниманието на стотици българи от Кърджали. Те очакваха с нетърпение владиците пред храма Св. Георги още от сутринта. Болни и недъгави бяха дошли рано с надеждата да получат изцеление.

Пред храма бе постлана червена пътека с двуглави орли. От двете и страни се строиха гвардейците от Езиковата гимназия. Десетки граждани се наредиха в шпалир в двора на църквата с цветя в очакване на височайшите гости. Деца в носии от основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” също бяха сред мнозинството.

Точно в 11 преди обяд забиха камбаните на храма. Двамата владици бяха посрещнати от кмета Хасан Азис и областният управител Иванка Таушанова. Те минаха по червения килим и подравиха множеството миряни, събрали се да ги посрещнат.

Митрополит Николай и митрополит Дамаскин осветиха костите на христовите воини. Те са събирани дълги години от некрополи в Родопите от енорийския свещеник отец Петър. Костите са от гробове, разбити от иманяри или при строителни работи.

Идеята за общия гроб и церемонията е на енорийският свещеник отец Петър. Тя няма аналог в страната.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини