Такситата в Кърджали си знаят своето-ще возят по договорка

Такситата в Кърджали няма да въведат пределни цени на тарифите, както предвиждат управляващите в България , а ще продължат да возят по договорка, както е досега. Не ни интересува, кой ще определя пределните цени - правителство или общини ние не можем да оцелеем, ако променим системата, заявяват представители на таксиметрови фирми.

Задължаваме нашите шофьори да возят по тарифа, като включват таксиметров апарат. Мнозина обаче, по желлание на клиента, се договярат за курса. Смятам, че е добре, това което е добро за клиента, каза за Кърджали бг вести Исак Диамандов, собственик на най-голямата радиофицирана фирма Радио такси. Според него във Финландия преди време са въведени твърди цени за определени разстояния за да се избягнат измами. Монтирането на помпи в броячите е една от тях.

Над 400 са жълтите коли в Кърджали. Те возят на договорена цена от два лева в града. До 8 лева стига пазарлъкът, ако искате да отидете на понтоните във вилната зона на Енчец. Най-често такситата се използват за да се премине моста за квартал „Възрожденци”. Според таксиджии пътниците си избиват парите само от чакането на двата сфетофара.

Проблемът с возенето по договорка е стар колкото демокрацията в Кърджали. От НАП и ДАИ правиха показни акции за залавянето на таксиджии нарушители, които не пускат апарати, а се договярат. Даже канеха журналисти. Акциите завършиха с провал, защото шофьорите се предупреждаваха по радиотелефоните за проверяващите.

Министърът на транспорта Александър Цветков е привърженик на въвеждане на пределни цени за таксиметровите услуги, в Закона за автомобилните превози. Готови са и промените. Тавана на таксиметровите тарифи ще се определя от общините и общинските съвети, гласят промените. На всички общини ще бъде предоставена методика, каза министър Цветков. Според него тези цени ще влязат в сила от догодина.

Браншовите организации на таксиметраджиите са на мнение обаче, че трябва да има единнна тарифа за всяка община, а не да се слага таван на цената на таксиметровите услуги, както предлага министърът.

„Ще ми е приятно, ако отида в Бургас, всички таксита в града да возят на една цена и, на който автомобил да се кача, за една и съща сума ще ме закара от точка А до точка Б. Така ще мога да избирам автомобила, а не цената, която пък накрая да се окаже, че не е това, което пише на стикера, посочи Яне Янков, председател на Националната федерация на таксиметровите водачи в България.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини