10 °C

Показаха златотъкани епископски одежди от 12 век

Златотъкани епископски одежди от 12 век, намерени при разкопките на средновековния манастирски комплекс "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали през 1998 година бяха показани за първи път след възстановяването им във Великотърновската лаборатория.
Това стана в музея в Кърджали. Освен одеждите, проф. Николай Овчаров показа за първи път и мощите на човека, който е бил погребан с тях. По негови предположения това е мъж на 40-45 години, с висок обществен сан, вероятно епископски. Прах от тези мощи професор Овчаров предаде за съхранение на отец Боян Саръев в манастирския комплекс "Успение Богородично" в Кърджали.
Това са изключително скъпи дрехи и явно човекът, който е бил погребан с тях бил един много тачен човек със сан на епископ, местен светец, каза на пресконференция проф. Николай Овчаров.той поясни, че става дума за пълно литургично облекло - наръкавник, като в центъра му е извезан образа на Богородица. Запазен е и част от епитрахила, част от набедрениците, голям текстилен кръст от омофора, с който се е намятал човека. "Това говори със сигурност за епископския сан на човека. С това всички съмнения, че "Св. Йоан Продром" е бил главната църква на епископия отпаднаха", подчерта проф. Овчаров.Според него става дума за епископ Константин Ахридоски, а за това се съди и по оловните епископски печати, които бяха намерени миналата година на Перперикон, на един от които е изписано именно името на Константин Ахридоски.
Има възможност тези находки да бъдат експонирани в кърджалийския музей, но за да стане това е необходимо отпускането на средства - не повече от 10-15 хиляди лева от Министерството на културата, за специална аргонова витрина, в която да се съхраняват мощите и одеждите, каза проф. Овчаров. Според него по този начин музея в Кърджали можел да се превърне в дестинация от световно значение.

При приемането на прахта от мощите на светеца отец Боян саръев припомни, че в началото на века частици от божия кръст, намерени при разкопките на Перперикон, бяха предадени за съхранение при него, а от тогава много чудеса се случили, когато хората идвали да се докоснат и поклонят пред тях. "Със сигурност знам, че няколко човека излезнаха от кома и започнаха живота си наново, почти възкръсваха от мъртвите. неми проговаряха, хромо момче от Смолят проходи, семейства, които не можеха да имат деца дълги години, се сдобиха с рожби", разказа отец Боян Саръев. Той изрази надежда, че от тук насетне, с приемането на частиците от светите мощи, чудесата ще продължат да се случват.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
26 фев 2020
Последни новини