Показаха златотъкани епископски одежди от 12 век

Златотъкани епископски одежди от 12 век, намерени при разкопките на средновековния манастирски комплекс "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали през 1998 година бяха показани за първи път след възстановяването им във Великотърновската лаборатория.
Това стана в музея в Кърджали. Освен одеждите, проф. Николай Овчаров показа за първи път и мощите на човека, който е бил погребан с тях. По негови предположения това е мъж на 40-45 години, с висок обществен сан, вероятно епископски. Прах от тези мощи професор Овчаров предаде за съхранение на отец Боян Саръев в манастирския комплекс "Успение Богородично" в Кърджали.
Това са изключително скъпи дрехи и явно човекът, който е бил погребан с тях бил един много тачен човек със сан на епископ, местен светец, каза на пресконференция проф. Николай Овчаров.той поясни, че става дума за пълно литургично облекло - наръкавник, като в центъра му е извезан образа на Богородица. Запазен е и част от епитрахила, част от набедрениците, голям текстилен кръст от омофора, с който се е намятал човека. "Това говори със сигурност за епископския сан на човека. С това всички съмнения, че "Св. Йоан Продром" е бил главната църква на епископия отпаднаха", подчерта проф. Овчаров.Според него става дума за епископ Константин Ахридоски, а за това се съди и по оловните епископски печати, които бяха намерени миналата година на Перперикон, на един от които е изписано именно името на Константин Ахридоски.
Има възможност тези находки да бъдат експонирани в кърджалийския музей, но за да стане това е необходимо отпускането на средства - не повече от 10-15 хиляди лева от Министерството на културата, за специална аргонова витрина, в която да се съхраняват мощите и одеждите, каза проф. Овчаров. Според него по този начин музея в Кърджали можел да се превърне в дестинация от световно значение.

При приемането на прахта от мощите на светеца отец Боян саръев припомни, че в началото на века частици от божия кръст, намерени при разкопките на Перперикон, бяха предадени за съхранение при него, а от тогава много чудеса се случили, когато хората идвали да се докоснат и поклонят пред тях. "Със сигурност знам, че няколко човека излезнаха от кома и започнаха живота си наново, почти възкръсваха от мъртвите. неми проговаряха, хромо момче от Смолят проходи, семейства, които не можеха да имат деца дълги години, се сдобиха с рожби", разказа отец Боян Саръев. Той изрази надежда, че от тук насетне, с приемането на частиците от светите мощи, чудесата ще продължат да се случват.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини