Показаха златотъкани епископски одежди от 12 век

Златотъкани епископски одежди от 12 век, намерени при разкопките на средновековния манастирски комплекс "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали през 1998 година бяха показани за първи път след възстановяването им във Великотърновската лаборатория.
Това стана в музея в Кърджали. Освен одеждите, проф. Николай Овчаров показа за първи път и мощите на човека, който е бил погребан с тях. По негови предположения това е мъж на 40-45 години, с висок обществен сан, вероятно епископски. Прах от тези мощи професор Овчаров предаде за съхранение на отец Боян Саръев в манастирския комплекс "Успение Богородично" в Кърджали.
Това са изключително скъпи дрехи и явно човекът, който е бил погребан с тях бил един много тачен човек със сан на епископ, местен светец, каза на пресконференция проф. Николай Овчаров.той поясни, че става дума за пълно литургично облекло - наръкавник, като в центъра му е извезан образа на Богородица. Запазен е и част от епитрахила, част от набедрениците, голям текстилен кръст от омофора, с който се е намятал човека. "Това говори със сигурност за епископския сан на човека. С това всички съмнения, че "Св. Йоан Продром" е бил главната църква на епископия отпаднаха", подчерта проф. Овчаров.Според него става дума за епископ Константин Ахридоски, а за това се съди и по оловните епископски печати, които бяха намерени миналата година на Перперикон, на един от които е изписано именно името на Константин Ахридоски.
Има възможност тези находки да бъдат експонирани в кърджалийския музей, но за да стане това е необходимо отпускането на средства - не повече от 10-15 хиляди лева от Министерството на културата, за специална аргонова витрина, в която да се съхраняват мощите и одеждите, каза проф. Овчаров. Според него по този начин музея в Кърджали можел да се превърне в дестинация от световно значение.

При приемането на прахта от мощите на светеца отец Боян саръев припомни, че в началото на века частици от божия кръст, намерени при разкопките на Перперикон, бяха предадени за съхранение при него, а от тогава много чудеса се случили, когато хората идвали да се докоснат и поклонят пред тях. "Със сигурност знам, че няколко човека излезнаха от кома и започнаха живота си наново, почти възкръсваха от мъртвите. неми проговаряха, хромо момче от Смолят проходи, семейства, които не можеха да имат деца дълги години, се сдобиха с рожби", разказа отец Боян Саръев. Той изрази надежда, че от тук насетне, с приемането на частиците от светите мощи, чудесата ще продължат да се случват.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
04 дек 2020
Последни новини