Показаха златотъкани епископски одежди от 12 век

Златотъкани епископски одежди от 12 век, намерени при разкопките на средновековния манастирски комплекс "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали през 1998 година бяха показани за първи път след възстановяването им във Великотърновската лаборатория.
Това стана в музея в Кърджали. Освен одеждите, проф. Николай Овчаров показа за първи път и мощите на човека, който е бил погребан с тях. По негови предположения това е мъж на 40-45 години, с висок обществен сан, вероятно епископски. Прах от тези мощи професор Овчаров предаде за съхранение на отец Боян Саръев в манастирския комплекс "Успение Богородично" в Кърджали.
Това са изключително скъпи дрехи и явно човекът, който е бил погребан с тях бил един много тачен човек със сан на епископ, местен светец, каза на пресконференция проф. Николай Овчаров.той поясни, че става дума за пълно литургично облекло - наръкавник, като в центъра му е извезан образа на Богородица. Запазен е и част от епитрахила, част от набедрениците, голям текстилен кръст от омофора, с който се е намятал човека. "Това говори със сигурност за епископския сан на човека. С това всички съмнения, че "Св. Йоан Продром" е бил главната църква на епископия отпаднаха", подчерта проф. Овчаров.Според него става дума за епископ Константин Ахридоски, а за това се съди и по оловните епископски печати, които бяха намерени миналата година на Перперикон, на един от които е изписано именно името на Константин Ахридоски.
Има възможност тези находки да бъдат експонирани в кърджалийския музей, но за да стане това е необходимо отпускането на средства - не повече от 10-15 хиляди лева от Министерството на културата, за специална аргонова витрина, в която да се съхраняват мощите и одеждите, каза проф. Овчаров. Според него по този начин музея в Кърджали можел да се превърне в дестинация от световно значение.

При приемането на прахта от мощите на светеца отец Боян саръев припомни, че в началото на века частици от божия кръст, намерени при разкопките на Перперикон, бяха предадени за съхранение при него, а от тогава много чудеса се случили, когато хората идвали да се докоснат и поклонят пред тях. "Със сигурност знам, че няколко човека излезнаха от кома и започнаха живота си наново, почти възкръсваха от мъртвите. неми проговаряха, хромо момче от Смолят проходи, семейства, които не можеха да имат деца дълги години, се сдобиха с рожби", разказа отец Боян Саръев. Той изрази надежда, че от тук насетне, с приемането на частиците от светите мощи, чудесата ще продължат да се случват.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини